Ýç savaşın tırmandıðı Suriye'de NATO'nun askeri müdahalesi henüz gündeme gelmezken, NATO ülkelerinin lisansıyla üretilen silahlar çatışmalarda kullanılıyor. Hedefteki silah şirketiyse G-3 piyade tüfeklerini üreten, Libya'da hem isyancılara hem de Kaddafi'ye aynı anda silah sattıðı ortaya çakan Almanya'nın ünlü silah üreticisi Heckler&Koch firması. BM ise silah üreticilerine daha fazla sıkı denetim getirmeye hazırlanıyor.
2011 yılının Ekim ayında Stuttgart Başsavcılıðı, Almanya'nın en büyük, dünyanın ise tüfek ve tabanca üreten beşinci büyük silah üreticisi Heckler & Koch hakkında soruşturma başlatmıştı. Gerekçe ise firmanın ürettiði G-36 tipi piyade tüfeklerin Libya'daki iç savaşta isyancıların eline nasıl geçtiði ve batının Kaddafi rejimine uyguladıðı silah ambargonun delip delinmediðiydi.
Almanya'da üretilen bu silahlar, özellikle Aðustos 2011'de Libya'nın öldürülen lideri Muhammer Kaddafi'nin doðduðu kent Tripolis'taki çatışmalarda kullanılması görüntülerle belgelenmişti. Fakat tezat olan başka bir durum ise aynı çatışmalarda aynı silahların Kaddafi'ye baðlı askerlerin elinde de olmasıydı. O dönem Spiegel dergisine konuşan savcılık sözü firmanın ambargoyu da delmiş olma ihtimalinin bulunduðunu söylüyordu.
FÝRMANIN SÝCÝLÝ 'KÝRLÝ'
Soruşturmadan hiç bir sonuç çıkmazken, Heckler & Koch yetkilileri hiç bir şekilde Libya'ya malzeme satmadıklarını iddia etti. Söz konusu silahlar ise 2003 yılında Mısır Savunma Bakanlıðı'na satılan lisanslı silahlar olabileceði öne sürüldü. Merkezi Baden-Württemberg eyaletinde bulunan Heckler & Koch'un aslında ürettiði 'mükemmel' silahlar kadar 'kirli' geçmişiyle de biliniyor.
1980'lerde batının ambargosunu dikkat almayarak Doðu Almanya ve Yugoslavya'ya silah satan firmanın 1988 yılında CIA'nın yardımı ve sahte lisans belgelerle Nikaragua'ya silah sattıðı ortaya çıkmıştı. 1993'te ise Ýngiltere üzerinden Dubai'ye ile satış yaptıðı için firmanın şefi yargılanırken, 2006'da Kafkasya'daki gerginliðin yükseldiði bir dönemde Alman hükümetinin onayı olmadan G-36 piyadeleri Gürcistan'a satılmıştı.
Geçtiðimiz günlerde ise Süddeutsche Zeitung gazetesi 2006'da Diyarbakır'da 7 yaşındaki Enes Ata'nın Heckler & Koch'un G-3 silahından çıkan plastik mermilerle öldürüldüðünü yazarak, firmanın "Bu silahlar sivillere karşı ve çatışmalı bölgelerde kullanılamaz" anlaşmasını ihlal ettiðine dikkat çekmişti. Zira benzer bir soruşturma, firmanın sattıðı silahların Meksika'nın çatışmalı bölgelerinde kullanıldıðı için 2005 yılından Alman yargı birimleri tarafından sürdürülüyor.
SURÝYE'DE MUHALÝFLERÝN KULLANILMASI ÝLLEGAL
G-3'ler en son Suriye'deki çatışmalarda kullanılıyor. Muhaliflerin video görüntülerinde bu silahlar açıkça dikkat çekerken, el bombalar ise Ýsviçreli silah üreticisi RUAG isimli firmaya ait olduðu belirtiliyor. Ýsviçre, söz konusu el bombaların daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'ne satılanlar olduðunu düşünürken, Almanya serinin en modern silahı olan G-36'lardan 4200 adeti Suudi Arabistan'a satmıştı.
Aynı şekilde Türkiye ise G3-3'leri kendi lisansını kullanarak üretüyor. Hem Birleşik Arap Emirlikleri'nin, hem de S.Arabistan ve Türkiye'nin muhaliflere bu tip silahlar temin etmesi ise tartışma konusu. Son yıllarda özellikle savaş bölgelerinde böylesine ihlallerin artması üzerine hareket geçen BM, hafif silahların satışına daha fazla denetim getirmeye hazırlanıyor.
BM'nin 27 Temmuz'a kadar su silahların şeffaf hale gelmesini öngören yeni Silah Ticareti Anlaşması (Arms Trade Treaty)'nı açıklaması bekleniyor. Ancak 2 Temmuz'dan bu yana New York'ta süren tartışmalarda özellikle ABD, Çin ve Rusya'nın silah satışlarının uluslararası topluluðunun kabul edeceði ortak bir anlaşma metniyle satılmasına karşı çıkması dikkat çekiyor.
HECKLER&KOCH 'BAÐIŞ' ÝLE ÇALIŞIYOR!
En az 92 ülkeye silah satan ve Alman Barış Topluluðu'na göre 1961-2001 arasındaki 40 yıl boyunca dünya çapında 1,5 milyonun ölümünden sorumlu tutulan Heckler&Koch firmasının yeni anlaşmaları da takmayacaðına kesin gözüyle bakılıyor. Firma, Berlin hükümetinden satış onayı almak için ise ilginç bir yöntemle çalışıyor. Hükümet veya muhalif partilerine 'baðış' adı altında firma para yaðdırıyor.
Firma, 2002'den bu yana koalisyon partileri CDU ve FDP'ye 93 bin Euro baðış yaptıðını geçtiðimiz yıl ARD televizyon kanalına belgelemişti. Ancak bu rakamın çok düşük olduðu belirtilirken, şirketten partilere akan paralar deðişik tarihlerde parça parça Alman medyasına konu olmuştu. Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ise Meksika'daki silah anlaşması ihlalinin ardından geçtiðimiz Aralık ayında bu firmadan baðış parası almayacaðını açıkladı.