Mısır’da referandum öncesi AKP tarzı oyunlar

Mısır’da referandum öncesi AKP tarzı oyunlar

Mısır’da haftalardır süren protestolara raðmen yapılması planlanan anayasa referandumuna 48 saat kala, iki taraf arasındaki gerilim devam ediyor. Referandum, ‘denetleme yapacak yargıç azlıðı’ bahanesiyle iki ayrı bölgede, 15 ve 22 Aralık’ta ve muhaliflerin güçlü olduðu yerlerde propaganda yapma şansı verilmeden yapılacak.

Referanduma bir kaç gün kala, Hristiyan Kıpti bir gence, ‘Müslümanların Masumiyeti adlı filmin daðıtımını yapmak’ suçundan hapis cezası verilmesi, AKP’yi örnek alan Mursi’nin de yargıyı nasıl da iç politikada kullandıðını gösteriyor.

Mısır’da Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin kendine tanıdıðı özel yetkileri kaldırmasına raðmen, yeni anayasa tasarısının oylanacaðı referandumdan kaynaklanan gerilim devam ediyor. Cumartesi günü oylanacak anayasa taslaðına muhalefetin önde gelen oluşumları karşı oy vermesi çaðrısında bulundu.

Muhammed El Baraday’in sözcülüðünü yaptıðı muhalefet koalisyonu Ulusal Kurtuluş Cephesi tarafından yapılacak açıklamada, referandum için sandık başına gidilerek, ‘hayır’ oyu kullanılması istendi.

OYLAMA ÝKÝ AYRI BÖLGEDE, ÝKÝ GÜNDE GERÇEKLEŞECEK

Mısır Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan duyuruda, referandumun ‘yeterli sayıda yargıç olmamasından dolayı’ 15 ve 22 Aralık’ta olmak üzere iki günde yapılması kararlaştırılmıştı. Başkent Kaire, Ýskenderiye ve Sinai gibi kentlerin aralarında bulunduðu birinci bölge 15 Aralık’ta oy kullanacak. Kızıl Deniz, Port Said, Süez, Luxor ve Ýsmailiye gibi kentler ve çevresinde ise 22 Aralık’ta oy kullanılabilecek.

Ülke dışında yaşayan 589 bin Mısırlı ise dünden itibaren yurt dışındaki temsilciliklerde oy kullanmaya başladı.

Referandumun iki ayrı bölge halinde bir hafta arayla yapılması beraberinde haksız bir durumu da ortaya çıkarıyor. 15 Aralık’ta oy kullanılacak olan Kaire, Dakahlia, Al Şarkiya, Garbia gibi bölgeler seçmenin önemli bir bölümünün yaşadıðı ve son seçimlerde Mursi’nin ancak yüzde 40-45 civarında oy alabildiði bölgeler. 22 Aralık’ta oy kullanılacak yerlerin genel olarak Mursi’nin etkin olduðu bölgeler olması ve seçmeninin az olması nedeniyle de önemli.

Muhalefet ise, güçlü olduðu bu bölgelerde iki gün gibi çok kısa sürede çok ciddi bir propaganda yapmak zorunda.

REFERANDUM ÖNCESÝ MURSݒYE YARAYACAK MAHKEME KARARI

Anayasa referandumunun gündemi işgal ettiði ülkede, yerel bir mahkemenin Hristiyan bir Kıpti hakkında verdiði hapis cezası dikkat çekiyor. Albert Saber adlı 27 yaşındaki Kıpti bir genç, Ýslam karşıtı ‘Müslümanların Masumiyeti adlı filmin daðıtımını yapmak’ ve ‘dini yermek’ suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme sonrası basına konuşan Saber, kendisine sorgu esnasında ‘Kuran’a inanıp inanmadıðının sorulduðunu ve yargılamanın tamamıyle dini olduðunu savundu. 26 Eylül’den bu yana süren davanın tam da referandum öncesi sonuçlanması ise, davanın Mursi’nin dindar seçmenlere yönelik bir hamlesi olarak yorumlanıyor.

Mursi karşıtı gösterilerin yoðunlaştıðı 28 Kasım’da da bir mahkeme, aynı filmin çekimlerinde yer alan Mısır’lı 7 Hristiyan ve Amerikalı bir din adamı hakkında ise gıyabında ölüm cezası vermişti. Mursi ve yandaşlarının, bu tür mahkeme kararları ile ülkedeki Müslüman ve dindarları kendi politikaları lehinde radikalleştirerek, iç politika malzemesi olarak kullanmak istediði yorumları yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 22 Kasım’da yayınladıðı bir kararname ile kendine özel yetkiler tanımış, ancak protestolar karşısında geri adım atarak kararnameyi iptal etmişti. Mursi, buna raðmen, muhaliflere göre Ýslamcı damga taşıyan yeni anayasa için 15 Aralıkta referanduma gidilmesinde ısrar ediyordu.