Mısırda Cumhurbaşkanı Muhammed Mursinin icraatlarının yargı kararlarına tabi tutulmamasını öngören kararnamesi le başlayan protestolar durulmuyor. Sol ve liberal kesimler başta olmak üzere bir çok kesimin diktatöryal bir sistem kurmakla suçladıðı Mursinin çözümünün ise, referandumdan kendi anayasasını geçirmek olduðu bildiriliyor.
22 Kasımda kendisini geniş yetkilerle donatan ve kararlarında direnen Muhammed Mursi, kendisine karşı protestolar devam ederken, 1971 anayasasının 5 yıllıðına yürüylüðe girmesi için referanduma götürülmesi önerisini getirmişti. Bu önerinin, Ýslamcı ve Salafistlerin çoðunlukta olduðu Anayasa Hazırlık Komisyonuna karşı gelişen tepkileri önlemek için yapıldıðı tahmin ediliyor.
ANAYASA MAHKEMESÝ UYARDI, OLAYLAR BÝTMÝYOR
Muhammed Mursinin tarafsızlıkla suçladıðı yargının en üst organından da dün bir tepki daha gelmişti. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mahir el Beheiri, mahkemeye karşı bilinçli olarak yalan bilgiler dolaştırıldıðını savundu. Beheiri, mahkemeye saldıran kesimler içerisinde Cumhurbaşkanının olmasını da eleştirdi.
Öte yandan, Cuma günü de Tahrir Meydanında Mursiye karşı büyük bir protesto gösterisi düzenlenecek. Yargının önünün kesileceðine yönelik tepkiler nedeniyle bir çok mahkeme de protesto amacıyla halen kapalı durumda. Mursiye karşı son bir haftada tepkisini dile getiren yüzbinlerce insan sokaklara çıkmış, olaylarda 3 kişi ölmüş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.
Salı günü yapılan protesto gösterilerinde olayların çıkması üzerine, Mursiye destek veren Müslüman Kardeşler ve diðer Ýslamcı çevrelerin yapmayı planladıðı destek mitingleri ise ertelendi. Bu grupların Cumartesi günü Tahrir Meydanında toplanacakları duyuruldu.
Mısırda yaşananlara dış dünyadan ise cılız tepkiler geliyor. Avrupa Birliði ve ABDden net bir yorum gelmezken, Avrupa Parlamentosu Dış Ýlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, Mursinin sert ve uzlaşmaz tutumunu sürdürmesi halinde, ABnin yaptıðı yardımların kesilebileceði tehdidinde bulundu.