Mısırda muhalefetin protestolarını durduramayan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, göstericilere saldıran Müslüman Kardeşler yerine, muhalifleri suçlamaya devam ediyor. Son iki günde en az 6 kişinin öldüðü yüzlercesinin de yaralandıðı olayları yatıştırmak isteyen Mursi,maðdur edebiyatına sıðınarak, anayasa referandumunda ısrarcı olduðunu yineledi.
Cumhurbaşkanının icraatlarının yargı kararlarına tabi tutulmamasını öngören kararnamesi ile başlayan protestolar nedeniyle başlayan protestolar ve ardından gelişen karşılıklı çatışmalar devam ediyor. Sol, liberal kesimler ve Hristiyanlar başta olmak üzere bir çok kesimin diktatöryal bir sistem kurmakla suçladıðı Mursi yanlıları ve karşıtlarının karıştıðı çatışmalarda bir çok ölü ve yüzlerce yaralı var. Yüzlerce kişi de polis tarafından gözaltına alınmış durumda.
Mursi, Çarşamba akşamı Kahiredeki Heliapolis meydanında yaşanan çatışmalardan sonra dün gece halka yönelik bir konuşma yaptı. Mısır Cumhurbaşkanı konuşmasında, Müslüman Kardeşlerin muhaliflere saldırılarını görmezden gelerek, muhalifleri suçlamaktan da geri durmadı. Mursi, çatışmalar sonrasında polis tarafından göz altına alınanlar arasında kiralık çetelerin olduðunu iddia etti. Bu iddiasıyla tüm muhalifleri suçlamadıðını dile getiren Mursi, Müslüman Kardeşler mensupları ile çatışan bu kiralık kişilerin eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşlarınca tutulduðunu da savundu.
DÝYALOG ÝSTÝYOR AMA ANAYASA ÝÇÝN DEÐÝL
Konuşmasında, tüm muhalefet temsilcilerini Cumartesi günü Cumhurbaşkanlıðı Sarayında buluşmaya davet eden Mursi, soruna çözüm bulunması için diyalog önerdi. Müslüman Kardeşlerin desteklediði Muhammed Mursi, bir taraftan muhaliflere olayları durdurmak için diyalog çaðrısı yaparken, muhalif kesimlerin ısrarlı karşı çıktıðı anayasa taslaðını gözden geçirme isteðini ise reddetti. Referandumun 15 Aralıkta yapılmasında kararlı olduðunu yineleyen Mursi,daha geniş kesimlerin katılımı ile yeni bir anayasa yapılmasını ise, referandumdan hayır çıkması şartına baðladı.
Mursinin çatışmaların durması için diyalog talebine raðmen, çatışmaların en önemli nedenlerinden olan yeni anayasa taslaðını dayatması ise izlediði taktiði açıða çıkarıyor. Mursi,15 Aralıkta yapılacak anayasa referandumunda muhaliflerin katılımının az olması durumunda, olası bir evet kararı ile kendi pozisyonunu güçlendirecek.
MUHALEFET KIRMIZI KART GÖSTERMEYE HAZIRLANIYOR
Mursinin Cumartesi günü muhalif liderlerle toplanma talebine olumlu yanıt verilmesi beklenmiyor. Muhammed El Baradey ve Amr Musa etrafındaki kesimlerin cevabı beklenirken, 6 Nisan Hareketi adlı grup Mursinin talebini geri çevirdi. Hareketin Facebook sayfasında yapılan açıklamada, cumhurbaşkanına karşı protestolara devam edileceði kaydedildi. 6 Nisan Hareketi, Cuma gösterileri kapsamında bugün yapacakları gösterilerin temel sloganının Kırmızı Kart olduðunu duyurdu.
Cumhurbaşkanı Mursinin dün geceki konuşması esnasında da sokaktaki tepkiler dinmedi. Başta Cumhurbaşkanlıðı Muhafızlarına baðlı tanklar tarafından korunan Mursinin sarayı ve Tahrir Meydanı olmak üzere bir çok alanda toplanan göstericiler, ıslıklarla protestolarına devam ettiler. Göstericiler, Mursinin konuşması sırasında protestocular sık sık defol, defol şeklinde slogan attılar.
Yaklaşık iki haftadır süren olaylar nedeniyle, Mursinin 4 danışmanı istifasını sunarken, muhalif liderleri tasfiye etmek için devrim mahkemeleri kurulması planları yapıldıðı iddia ediliyor.
Öte yandan, dün akşamki olaylar esnasında Müslüman Kardeşlerin başkent Kahiredeki merkez binasının ateşe verildiði öðrenildi. Müslüman Kardeşlerin Facebook sayfasındaki açıklamada, terörist bir saldırı sonucu, Makattam semtindeki örgüt merkezi ile Saadi semtindeki bir büronun ateşe verildiði kaydedildi.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursinin 22 Kasımda, cumhurbaşkanı olarak icraatlarının belli bir süreliðine yargı kararlarına tabi tutulmamasını öngören bazı deðişiklikler yapması ile olaylar başlamıştı. Mursiyi destekleyen Müslüman Kardeşler ile muhalifler son iki haftada yüzlerce protesto ve ya destek gösterisi düzenlediler. Muhalefetin düzenlediði gösteriler çerçevesinde geçtiðimiz Cuma günü, 2011 Mısır devriminin sembolü olan Tahrir Meydanında onbinlerce muhalif toplanmıştı.
Muhalefet, Mursiyi eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarekin devrilmesiyle sonuçlanan devrimin özünü boşaltmak ve iktidarı Müslüman Kardeşler çıkarları için despotça kullanmakla suçluyor. Çarşamba gecesi yaşanan kanlı çatışmaların ardından, Mursinin 4 danışmanı istifa etmişti.