Munzur Milli Parkı’nda yine yangın

Dersim’de daha önce 400 hektarlık alanın küle döndüğü Geyiksuyu, Sin, Halbori ve Karşılar köyünün ormanlık bölgesinde, askeri karakoldan yapılan havan atışı sonucu yeniden yangın çıktı.

Dersim’in Karşılar Jandarma Karakol Komutanlığı’ndan atılan havan topları, Munzur Vadisi Milli Park'ta yer alan Geyiksuyu, Sin, Halbori ve Karşılar köyünün ormanlık alanında yangın çıkardı. Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, sabah saatlerinden bu yana yangına müdahale etmek için Tunceli Valiliği’nden izin beklediği ve iznin saat 12.00’ye doğru verildiği öğrenildi.

10 kişiden oluşan yangın sündürme ekibine Dersim merkez ve Karşılar köyünde yaşayanlar da destek verdi. Rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangına müdahalenin yetersiz kalmasından dolayı ek destek için doğa aktivistleri tarafından acil toplanma çağrısı yapıldı.  

‘SÜNDÜRÜLDÜKTEN BİR SAAT SONRA TEKRAR BAŞLATILDI’

Karşılar köyünde yaşayan halk, 2 gün önce atılan havan toplarından dolayı çıkan yangını söndürdükten bir saat sonra karakol tarafından aynı bölgelere tekrar atışların yapılmasından dolayı yangının yine başladığını belirtti. Söz konusu bölgede Temmuz ayında çıkan yangına müdahale edilmediği için yangın iki hafta boyunca yayılarak sürmüştü. Kent dışından gelen heyetin yaptığı incelemeden sonra Munzur Vadisi Milli Parkı’nda 400 hektarlık alanın yandığı tespit edildi.

‘YANGINA MÜDAHALE EDİLME TALEBİNE PARA CEZASI’

Öte yandan Dersim’de Temmuz ayından itibaren Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile kobra tipi helikopterlerden atılan bombalar ve karakollardan atılan havan toplarından dolayı çıkan yangına müdahale edilmediği için kent merkezinde toplanan halkın yaptığı protesto eylemlerine, para cezası verildi.