‘Munzur Gözeleri’ne silahları ve kepçeleri ile giriyorlar’

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Munzur Gözeleri’nde yaptığı incelemeler sırasında, bu alana devletin silahları ve kepçeleri ile girdiğini belirterek, “Bu kabul edilemez bir saldırıdır” dedi.

Dersim’in Ovacık ilçesinde Alevilerin kutsal mekânlarından birisi olarak değerlendirilen Munzur Gözeleri’ni hedef alan projelere tepkiler artıyor.

Rejimin rant projeleri nedeniyle ziyaretgah alanına giriş çıkışlar kısıtlı olarak yapılıyor. Alanda ayrıca yoğun bir polisiye ve askeri abluka var.

Munzur Gözelerinde incelemelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, hükümetin asimilasyon temelli bir düzenleme yaptığına dikkat çekerek, “Yatırım denilen bu şeyler, bu topraklara 38 öncesinde de yapıldı. Yollar, karakollar medeniyet denilerek bu halkın tarihsel köklerini koparmak için yapıldı” dedi.

Önlü şöyle konuştu: “Bir inanç merkezine tankıyla, topuyla, kepçesiyle giriyor. Bu halk için, bu topraklar için, bu zihniyet bir yıkım zihniyetidir. Halkın diline, inancına, kimliğine saygısızlık yapılıyor. AKP Genel Başkanı Gezi Direnişi’nde yalan yanlış bir şekilde camilere ayakkabıyla girildi demişti. Munzur Gözelerine silahlarıyla giriyorlar. Yollar kapatılmış ve gelirken insanlar cebinizde ne var diye sorgulanıyor, kaç kişi girecek diye beyan veriliyor. Bu halkın diline, kültürüne, inancına saygısızlık yapılıyor. Burası inanç merkeziyle beraber, bir kültür, yaşam merkezidir. Burası hiçbir maneviyatına dokunulmadan düzenlenmesi gerekiyor. Başta Dersim’de bulunan inanç kurumları, sivil toplum örgütleri ve halkımızın bu tepkisi önemli ve haklıdır. Bu kabul edilemez bir saldırıdır”