Mogherini: Leyla Güven için adımlar atılmalı

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Sinn Féin'in Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekillerinden Martina Anderson'ın Leyla Güven için yazdığı mektuba cevap verdi.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Sinn Féin'in Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekillerinden Martina Anderson'ın açlık grevinin 115. gününde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e ilişkin yazdığı mektuba yanıt verdi. 

Mogherini, şunları belirtti: 

"Değerli meslektaşım, 

Abdullah Öcalan'ın tutukluluk koşulları konusundaki endişeleri nedeniyle açlık grevinde olan Leyla Güven hakkında gönderdiğin mektup için teşekkür etmek istiyorum. 

Kötüleşmekte olan sağlık koşulları göz önüne alındığında yakın zamanda cezaevinden bırakılmış olması olumlu bir adımdır. Bizler gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğiz ve Leyla Güven ve benzer durumda olanlar konusundaki endişelerimizi Türk yetkilileriyle olan iki ve çok taraflı diyaloglarımız kapsamında gündeme getirmeye devam edeceğiz. AGİT Daimi Konseyindeki son AB açıklamasında bunu yaptık da. Türk yetkililerin Leyla Güven'in selametini güvence altına alınması için adımlar atmasını istedik. 

Türkiye bir aday ülke ve Avrupa Konseyinin kurucu üyesidir. AB, Türkiye'den cezaevinde tutuklu yargılanan milletvekillerini serbest bırakarak ve Venedik Komisyonu'nun önerdiği ve AİHM'in hükmettiği parlamenter dokunulmazlığı yeniden işler hale getirerek parlamenter demokrasisini korumasını bekliyor. 

AB, Türkiye'nin güneydoğusunda sürdürülebilir bir çözümün güvenilir bir siyasi sürece dayanması gerektiğine kati surette inanmaktadır ve barış sürecine dönülmesi için yardıma hazırdır."