Dünyada artan gıda fiyatları nedeniyle önümüzdeki dönemde çoðunluðu az gelişmiş ülkelerde olmak üzere milyonlarca insanın açıklık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceði bildiriliyor.
ABD, Rusya ve Hindistanda yaşanan kuraklık nedeniyle bu sene tarım üretiminin düşmesi dünyadaki gıda fiyatlarını yükseltti. Unun fiyatı son aylarda iki katına çıkarken mısır ve soya fiyatları ise rekor seviyeleri gördü.
Sivil toplum örgütlerinin verilerine göre Sudan, Güney Sudan, Somali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan, Kenya, Zimbabve ve Yemende 50 milyondan fazla insan halihazırda açlıkla boðuşuyor. Afrikanın güneyindeki ülkelerde artık bitki köklerinin tüketilmeye başlandıðı haberleri geliyor.
Küresel alanda açlık konusundaki çatışmalarıyla tanınan Oxfam, açlıkla mücadele konusunda insani örgütlerin çabalarına dayanılamayacaðını ve dünyada gıdanın daðıtımındaki temel hataların giderilmesi gerektiðini duyurdu.
Save the Children adlı çocuk örgütü ise milyonlarca çocuðun artan gıda fiyatlarından etkileneceði endişesinin altını çizerken dünyadaki fakir ailelerin gelirlerinin üçte ikisini temel besin ürünlerini satın almak için kullandıðını hatırlattı.
Ýngilterede önümüzdeki günlerde düzenlecen olan açlıkla mücadele zirvesi öncesinde sivil toplum örgütleri dünyada bu sene açlıkla mücadele konusunda tam bir seferberlik ilan edilmesini istiyor.
Birlemiş Milletler 2015 yılı hedeflerinin arasına yeterli beslenemeyen çocukların sayısının 170 milyondan 70 milyona düşürülmesi de yer alıyor.
Ancak yetkililer bu sene yaşanan kuraklıðın devam etmesi durumunda bu hedefin tutturulmasının oldukça güç olacaðını belirtiyor.