Meşale Tolu yeniden hakim karşısına çıkacak!

Erdoğan rejiminin rehin tuttuğu Alman vatandaşlarından gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu'nun yargılanması bugün devam edecek. Duruşmayı Almanya'dan milletvekili ve yazarlar izleyecek.

Meşale Tolu, 30 Nisan’da İstanbul'da gözaltına alınan ve 6 Mayıs’ta "terör örgütü üyeliği’ ve "terör örgütü propagandası" suçlamalarıyla tutuklandı. AKP rejiminin 15 yıla kadar hapis cezası istediği Tolu'nun Alman konsolosluğunun görüşmesine uzun süre izin verilmedi.

Geçtiğimiz Kasım ayında Tolu’nun eşi Suat Çorlu tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilirken, çiftin cezaevinde kalan üç yaşındaki oğulları da Tolu'nun ailesine teslim edilmişti. Ekim ayında gerçekleşen ilk duruşmada Tolu savunmasını yapmıştı.

Hakkında yöneltilen iddiaların asılsız olduğunu söyleyen Tolu DAİŞ çetelerine karşı savaşırken hayatını kaybedenlerin anma törenine katılmayı suç olarak görmediğini ifade etmişti.

Erdoğan iktidarının Almanya'ya karşı rehin tuttuğu isimlerden biri olan Tolu'nun davası Almanya’da yakından takip ediliyor. Alman hükümet yetkilileri birçok kez Ankara'ya "Tolu'yu serbest bırakın" çağrısı yapmışlardı.

Sol Parti Milletvekilli Heike Hänsel ve Almanya'nın tanınmış yazarlarından Günter Walraff Bugün İstanbul-Çağlayan'da görülecek Tolu'nun duruşmasına katılacaklarını bildirdiler. Meşale Tolu'nun babası Ali Rıza Tolu ise Alman basınına yaptığı açıklamada "Kızımın serbest bırakılacağına dair umudun büyük" dedi.

Şimdiye kadar Erdoğan rejiminin rehinin tuttuğu 10 Alman vatandaşından sadece Peter Steudtner serbest bırakılmıştı. 5 Temmuz'da Büyükada'daki bir otelde düzenlenen bir seminere katılan insan hakları aktivistleri ile birlikte gözaltına alınan ardından da tutuklanan Steudtner için Erdoğan rejimi ve Merkel hükümeti arasında yapılan pazarlıkların ayrıntıları kamuoyuna açıklanmamıştı.