Meşale Tolu ve 5 tutsağa tahliye

ETHA Muhabiri Meşale Tolu ve 5 tutsak, adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı ile tahliye edildi.

Tutuklu ETHA Muhabiri Meşale Tolu, Birol Kurt, Deniz Havuç, Fırat Çağla, Emre Altunkaya ve Serkan Okatan'ın yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Alman Büyükelçi Martin Erdmann, Almanya Sol Parti Parlamenterler Grubu Başkan Yardımcısı Heike Hänsel, Yazar Gunter Wallraff, Almanya'dan Tolu'nun avukatlarının yanı sıra çok sayıda kişi takip etti.

'BASIN ÜZERİNDEKİ BASKIYLA TUTUKLANDIM'

Tolu, savunmasında, basın üzerindeki baskılar kapsamında tutuklandığını belirtti.

Yapılan savunmaların ardından savcı tutuklu 6 kişinin tahliye edilmesini istedi.

Duruşma avukatların savunmasıyla devam etti. Avukat Keleş Öztürk, iddianamede suçlamalara dayanak gösterilen, ETHA'da yayımlanan haberlerin aynısının başka sitelerde yayımlandığını söyledi.

Tolu'nun avukatı Kader Tonç ise suçlamalara konu olan ve dayanak olarak gösterilen ETHA haberlerinin başka birçok sitede yayımlandığını ifade etti. Tonç, yine anmaların yer ve saatinin başka sitelerde de yer aldığını belirterek, mahkeme heyetine bu sitelerin adreslerini sundu.

Avukat Gülhan Kaya ise ESP hakkında herhangi bir kapatma kararının olmadığını vurguladı. Kaya, önceki duruşmada ESP hakkında kapatma kararı olup olmadığına ilişkin yazının Emniyetten istenmesini eleştirdi, bunun Emniyetten değil de Yargıtay'dan istenmesi gerektiğini söyledi.

KARAR

Mahkeme Heyeti, Meşale Tolu ve 5 tutukluyu adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağı ile tahliye etti. Duruşma 26 Nisan 2018 tarihine erteledi.

Silivri'de 11 Ekim 2017 tarihinde görülen duruşmada ise Yağmur Emekdar, Bilal Ateş, Sinan Aktaş, Mustafa Tezel, Osman Tunç, Ömer Sezgin, Yavuz Kılıç ve Başak Sıla Kaymak'ın adli kontrol kararıyla tahliye edilmişti.