Mersin Üniversitesi 3 Mayıs günü üniversitede çıkan olaylar nedeniyle o gün okulda olmayan Kadir Saraðoðlu adlı öðrenci hakkında soruşturma başlatarak bir skandala daha imza attı. Mersin Emniyeti de soruşturma konusunda Üniversiteyi takip etti.
Türkçülük günü nedeniyle kutlama yapan ırkçı ülkücüler 3 Mayıs günü, okul dışından getirdiði kişilerle birlikte üniversite kampusunda devrimci, demokrat, yurtsever öðrencilere saldırmış ve bir çok kişiyi yaralamıştı. Saldırı sonrasında polisler, ırkçılara müdahalede bulunmazken, yaralanan devrimci, demokrat, yurtsever 3 öðrenciyi gözaltına almıştı.
Geçtiðimiz günlerde 100 muhalif öðrenci hakkında üniversite yönetimi ve emniyet, devlet malına zarar verdikleri ve kavga çıkarttıkları gerekçesiyle soruşturma açttı. Saldırgan ülkücüler hakkında ise şuana kadar herhangi bir soruşturma açılmadı.
Kürt ve muhaliflere karşı düşmanca tavırları ile dikkat çeken Mersin Üniversitesi yönetimi olay günü okulda olmayan Matematik Bölümü Öðrencisi Kadir Saraçoðlu hakkında 3 Mayıs günü okuldaki eylemlere katıldıðı gerekçesiyle soruşturma açtı. Aynı gerekçeyle emniyet de soruşturma açarak Saraçoðlunu ifade vermeye çaðırdı.
Soruşturma evrakının kendisine teblið edilmesiyle şaşkına dönen Kadir Saraçoðlu, 3 Mayıs günü ben okulda deðildim o saatlerde SDP Genel Başkanı gelmişti onunla basın açıklaması yapıyorduk açıklama esnasında polisler de vardı ve onlarda çekim yapıyorlardı. Kendileri beni basın açıklamalarına görmelerine raðmen üniversiteye benim okuldaki eylemlere katıldıðımı bildirmişler. Üniversite de emniyetin talebi üzerine hakkımda soruşturma açmış. Zaten emniyet de geri durmayarak hakkımda soruşturma açıp beni ifade vermeye çaðırdı dedi.
Üniversitedeki olaylara kayılmadıðını ve katıldıðına dair emniyet ve üniversitenin en ufak bir delil somut bir şey olmadıðını ifade eden Saraçoðlu, toplumsal sorunlara karşı duyarlı olduðu için kendisinin hakkında soruşturma açıldıðını söyledi.
Polis ve üniversite okulda aktif olan öðrencileri soruşturmakla yıldırmaya çalışıyor diyen Saraçoðlu, soruşturma kararına itiraz edeceðini kaydetti.
YÜZLERCE ÖÐRENCÝ TUTUKLU
AKP rejimi Türkiyeyi öðrenciler açısından dünyanın en büyük cezaevine dönüştürdü. Tutuklu Öðrencilerle Dayanışma Ýnisiyatifine (TODÝ) göre 770i aşkın üniversite öðrencisi cezaevlerinde bulunuyor. Bunlara tutuklu yüzlerce lise öðrencisini de eklemek gerekiyor. Öðrencilerin tutuklanma gerekçeleri arasında kitap, limon, yumurta, puşi, slogan, parasız eðitim pankartı açmak gibi akıldışı gerekçeler var.
Üniversite yönetimleri de AKP rejimi döneminde polisin yedeði gibi çalışmaya başladı. Binlerce öðrenci soruşturmalara konu olarak okuldan uzaklaştırıldı. Temmuz ayında Şırnakın Uludere ilçesine baðlı Roboski köyünde 34 kişini hayatını kaybettiði katliamı protesto eden Süleyman Demirel Üniversitesi öðrencisi 80 kişiye bugün uyarı ve kınama cezası verildi.