Merkel ve Ülkücüler’in şefinden samimi pozlar

Almanya’da istihbaratın ‘tehlikeli’ görüp takip altına aldığı ülkücü örgütlemenin Avrupa’daki şefi Cemal Çetin’in başbakan Merkel ile samimi pozlar verdiği ortaya çıktı.

MHP ve Ülkücü grupların Avrupa’daki örgütlemesi olan Avrupa Türk Konfederasyon Genel Başkanı olan Cemal Çetin, 24 Haziran seçimlerinde MHP listesinden milletvekili seçilmişti. Aynı zamanda MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi olan Çetin seçiler seçilmez hemen Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı gezilerindeki heyette yer almaya başladı.

11-12 Temmuz 2018 tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşen NATO zirvesinde Erdoğan’ın yanı başından ayrılmayan Çetin’in Almanya Başbakanı Angela Merkel ile samimi pozlar verdiği ortaya çıktı. Merkel’in gülümseyerek Çetin’e elini uzatıp tokalaşmasına ilişkin fotoğraflar Die Zeit gazetesinde yer aldı.

Merkel’in samimi duruşundan her iki ismin daha önce tanıştığı anlaşılıyor. Ancak Çetin’in başında olduğu Avrupa Türk Konfederasyon’un Almanya’daki örgütlenmesi olan Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu, Alman istihbaratının yakın takibinde.

MERKEL’İN İSTİHBARATINDAN HABERİ YOK MU?          

Son yıllarda AKP ile birlikte hareket eden ve birçok ırkçı olaylara karışan federasyon, Alman istihbaratın güvenlik için “tehlikeli” dediği kuruluşlar arasında yer alıyor. Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü son yıllık raporuna göre federasyonun üye sayısı 10 bin civarında.

Hemen her yıl “Güvenliği tehlikeye sokan, İslami olmayan yabancı aşırı örgütler” başlığı altında ülkücü federasyona ilişkin bilgiler istihbarat raporunda ayrıntılı şekilde yer alıyor. Ancak başbakan Merkel’e istihbaratın “Ülkücülerin şefi Erdoğan’ın heyetinde bulunuyor” bilgisini vermeme ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.

Söz konusu bilginin verilmemesi ve Merkel’in görüştüğü Erdoğan’ın heyetinde kimlerin yer aldığını bilmemesi de bir başka skandal olarak yorumlanıyor. Alman başbakanlığı basın dairesi fotoğrafa ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken, Merkel’in Çetin ile tokalaşması Almanya’daki muhalefet partileri tarafından sert şekilde eleştirildi.

Yeşiller Partisi Milletvekili Omid Nouripour fotoğraf için “hedeflenmiş bir provokasyon” yorumunu yaptı. Yeşiller’in dış politika sözcüsü, Merkel’in elini uzatacağı kişileri seçememesini eleştirdi.

Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke ise Merkel ile Çetin’in samimiyetini Bayern Eyaleti’nin eski başbakanlarından Franz Josef Strauss ile Alparslan Türkeş’in dostluğuna benzetti. Strauss’un Türkeş’e Ülkücüler’in Almanya’da rahatça sözler verdiğini hatırlatan Jelpke birçok suça bulaşmış MHP’nin “normal” bir partinin temsilcisi gibi Almanya başbakanın karşısına muhatap olarak çıkmasını eleştirdi.

ALMANYA NEDEN ÜLKÜCÜLERİNDEN FAZGEÇMİYOR?

Merkel’in liderliğindeki CDU’nun kardeş partisi CSU’nun eski genel başkanlarından olan Franz Josef Strauss’un yardımıyla 1978 yılında merkezi Frankfurt’ta bulunan Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu kuruldu. Türkeş’e verilen söz sonucunda faaliyetlerine başlayan federasyon ile amaçlanan ise Ülkücülerin rahatça örgütlenmesini sağlamaktı.

Strauss gibi Alman siyasetçilerin niyeti Ülkücüleri Almanya’da o yıllarda güçlü bir örgütleme kurma çabasına giren Türkiyeli sol grupların önüne geçmek için örgütlemekti. Ancak 1970’li yılların sonunda hem de 1980’li yıllarda ülkücüler Almanya’da başta Kürtler olmak üzere Türk devleti muhalifi gruplara yönelik birçok saldırı, cinayet ve provokasyona karıştılar.

Sadece o yıllarda değil, son dönemlerde de Almanya’da Ermeniler, Aleviler ve Yahudilere karşı işlenen birçok nefret sucun Ülkücüler tarafından organize edildiği biliniyor.

 

Konuyla ilgili haber: