Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Mehmed Uzun ölümünün 5. yıldönümünde Stockholmde Ýşçi Eðitim Merkezinde düzenlenen bir etkinlikle edebiyatçı, sanatçı arkadaşları ve dostları tarafından anıldı.
Sunuculuðunu Gazeteci-Yazar Mustafa Canın yaptıðı etkinlikte konuşanlar arasında Ýsveç ve Kürdistanlı edebiyat ve sanatçıların yanı sıra Uzunun uzun yıllar yaşadıðı Sundbyberg bölgesinin Belediye Başkanı da bulunuyordu.
Anma etkinliðinin ilk konuşmasını Kürt sanatçı Ciwan Haco yaptı. Haco, dostu ve yakın arkadaşı Uzunun Kürt dili ve edebiyatına önemli katkıları olan deðerli bir sanatçı olduðunu, eserleri ile yaşayacaðını söyledikten sonra Türkiye ve Kuzey Kürdistanda Kürtçenin hala yasaklı bir dil muamelesine tabi tutulduðuna dikkat çekti. Uzunun Kürt diline kimlik kazandıran bir aydın olduðunu söyleyen Haco Kürtlerin tıpkı diðer halklar gibi bir gün özgürlüklerini kazanacaklarına olan inancını dile getirdi. Daha sonra Uzunun kaleme aldıðı 5 Kürt gencinin katledilmesini anlatan destanını seslendirdi.
Şair Katerina Frostenson boynundaki şalın Mehmed Uzunun hediyesi olduðunu söyledikten sonra Uzunun romanı Nar Çiçeklerinindeki betimlerini ele aldı ve bazı bölümleri okudu.
SÜRGÜNE MAHKUM EDÝLECEÐÝNÝ BÝLMESÝNE RAÐMEN KÜRTÇE YAZDI
Gazeteci-Yazar Arne Ruth uzun yıllar Uzunla aynı semtte oturduklarını ve yakın dostu olduðuna dikkat çektikten sonra Uzunun Ýsveç toplumunda örnek alınması gereken edebi bir kişilik olduðunu söyledi. Uzunun inkar edilen bir dil olan Kürtçede yazmayı yeðlediðini, bunu kendisini ömür boyu sürgünde yaşamaya mahkum ettiðini bilmesine raðmen yaptıðını ifade etti. Mehmed Uzunun yumuşak görünüşünün tersine düşüncesinden taviz vermeyen bir kişiliði olduðunu, bundan dolayı da Türk devletinin Uzunu dize getiremediðini söyledi.
Kürt Yazar Omar Sheikhmous Uzunun kanser tedavisi gördüðü Dıyarbakırda toplumsal gelişmeleri izlemeyi sürdürdüðünü Amerikanın Sesi radyosuyla yaptıðı söyleşide Hrant Dinkin katledilmesini, Orhan Pamuk aleyhine açılan davaları ele alarak eleştirdiðini, düşünce ve ifade özgürlüðünü savunmayı sürdürdüðünü söyledi. Sheikhmous bundan yıllar önce iki Kürt gencinin, Mahmut Baksi ve Mehmed Uzunun Ýsveçe gelmelerine yardımcı olmaktan mutluluk duyduðunu, her ikisinin de edebiyatta büyük başarılar göstererek Ýsveç edebiyat dünyasında kendini kabul ettirdiklerine dikkat çekttikten sonra şunları söyledi. Mehmet çok geç yaşlarda Kürtçede yazmak için çok büyük çaba harcadı. Türkiyede Kürt dilinin yasak olmasına raðmen klasik Kürt eselerinden ve edebiyatından öðrendiði gibi onu modernleştirdi . Kürt romanının kırmançı lehçesinin yol göstericisi oldu.
Yazar Agneta Pleijel Uzunun sadece Kürt edebiyatı deðil Ýsveç edebiyatıyla ilgilenen ve Ýsveçce eserler yazan bir edebi şahsiyet olduðunu söyledi. Ýsveçli yazarları yakından takip ettiðini ve dostluklar kurduðunu söyleyen Pleijel Uzunun edebi çalışmalarının yanı sıra Kürdistandan gelen göçmenlere yardımlar da bulunduðuna da deðindi.
TÜRKÝYE PROVOKASYONUNDA BAŞARILI OLAMADI
Yazar Kjell Esmark Uzunun Kürt dili ve kültürünü savunduðu için hakkında pek çok dava açıldıðını ve davalardan bazılarını izlemek amacıyla Türkiyeye gittiðinde mahkemedeki izlenimlerini anlattı. Uzunun yargılandıðı davada Kürt dili ve kültürünü edebi bir dille savunmasının gözlerini yaşarttıðını ve mahkemenin beraat ile sonuçlandıðını söyledi.
Gazeteci-Çevirmen Seyitxan Anter Uzunun mülteci olarak geldiði Stockholmde politik mültecileri birleştirmek amacıyla büyük çaba gösterdiðini, cenazesinin de Diyarbakırda deðişik parti ve görüşlerden Kürtleri bir araya getiren bir platforma dönüştüðünü söyledi. Anter Türk devletinin Uzun ile Kürt Özgürlük Mücadelesi arasında tüm provokasyon yaratma çabalarına karşın bunu başaramadıðına da dikkat çekti.
Yazar Fırat Ceweri Ýsveçli Yazar Maria Modig ile birlikte 21 Eylülde PENi temsilen Diyarbakırdaki KCK duruşmalarına gözlemci olarak katıldıklarını, KCK tutuklularının 3 yıldan beri cezaevlerinde tutulduklarını hatırlattıktan sonra bundan 20 yıl önce katledilen Kürt Yazar Musa Anteri anma toplantısındaki gözlemlerini aktardı. Anterin Kürtçe yazdıðı baskı ve tehdit edildiðini, yıllarca cezaevinde yatmak zorunda kaldıðını, işkenceye maruz kaldıðını söyledi.
Ceweri, Uzunu 1980de Türkiyedeki askeri darbe döneminden önce tanıdıðını ve birlikte edebi çalışmalar yürüttüklerini belirtikten sonra Uzunun arkadaşları ve dostları ile çatışmaktan kaçınan bir kişiliði olduðunu söyledi.