Öncesini saymazsak Türkiye, Kürt halkına karşı kanlı savaş yolculuðunun sonuncusuna 1970li yıların ikinci yarısında çıktı.
Kürdistan Ýşçi Partisi (PKK) 1984 yılında silahlı mücadeleye başladı.
Savaşta 28 yıl geride kaldı.
Kanlı savaşın 18 yılı Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Tansu Çiller gibi isimlere, geriye kalan 10 yıl ise AKP hükümetine ait.
Savaş geleneðini seleflerinden devralan Erdoðan, tam 10 yıldır Kürt halkına karşı haksız, hukuksuz savaş yürütüyor ve halen bundan vazgeçmiş deðil.
Deðil çünkü Erdoðan ölenlerin ardından Vatan saðolsun dedikçe, sað olmayan vatan dönüp ülkenin yoksullarını, yok sayılanlarını vuruyor ve kan akıyor.
Kanın akmasına neden olan hükümet, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalana yönelik tecrit, görüş yasaðı uyguluyor. Medya Savunma Alanlarını, Kuzey Kürdistanı bombalıyor, askeri ve siyasi soykırım operasyonlarını sürüyor.
Bununla yetinmeyen AKP hükümeti daha fazla kan ve gözyaşı anlamına gelen savaş tezkeresini parlamentoya getiriyor. Bakanlar kurulunun imzaladıðı tezkere önümüzdeki günlerde meclis onayına sunulacak. AKP Hükümeti ilk olarak tezkereyi dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıtın talebi üzerine gündemine almıştı.
2007 YILINDA 507 VEKÝLÝN ELÝ SAVAŞA KALKTI
2007 yılında hükümet eliyle hazırlanan ve Orduya Federal Kürdistan Bölgesi topraklarına sınır ötesi saldırı yapma yetkisi tanıyan savaş tezkeresi, 18 Ekim 2007de Meclise getirildi. Parlamentoda savaş teskeresini 19a karşı 507 oy ile kabul edildi. Tezkerenin uygulanması için hükümet uluslararası arayışlarını da sürdürdü. 5 Kasım 2007 tarihinde Erdoðan, dönemin ABD Başkanı Bush ile yaptıðı görüşmede askeri operasyon için onay aldı.
YANLIŞ HESAP ZAPTAN DÖNDÜ
Bu tartışmalar yürütülürken, siyasi partiler ve ordu, çıkarılacak olan tezkere PKKye büyük darbe vuracak tezini savunuyordu. CHP ve MHP tezkerenin aynı zamanda kapsamının genişletilerek, ordunun bölgede tampon bölge oluşturmasını da istedi. AKP ise, tezkerenin gerekli olduðu konusunda söz konusu partiler ile hem fikir oldu. Tezkereye karşı çıkan tek parti olan DTP, tezkerenin ve sınır ötesi operasyonun bataklık olduðunu belirterek, herkesi bu maceradan vazgeçirmeye çaðırmıştı. Ordu, yetkiyi aldıktan sonra ilk operasyonunu 16 Aralık 2007'de havadan gerçekleştirdi. Hava saldırılarıyla sonuç alınmaması üzerine Türkiye içeride yükselen operasyon yapıp bitirelim tezi siyasi isteklerin de baskısıyla, 21 Şubat 2008 tarihinde 25. kara saldırısı gerçekleştirdi.
Medya Savunma Alanlarına yönelik büyük bir beklenti ile 21 Şubatta başlatılan operasyon 29 Şubat'ta sona ererken, geride 200'e yakın ölü asker bırakarak çekildi.
2008 YILINDA PARLAMENTODA 497 EL SAVAŞ ÝÇÝN KALKTI
Tarih 9 Ekim 2008 yılını gösterdiðinde savaş tezkeresi ikinci kez meclis gündemine getirildi. 9 Ekim 2008 tarihinde Meclis'e getirilen tezkere bu kez 18 ret oyuna karşılık 497 oy ile bir yıl daha uzatıldı. Bu tarihten sonra daha çok hava operasyonları gerçekleştirildi.
2009DA 452 EL SAVAŞA KALKTI
Sert iklimde 2009un sonbaharına giren Türkiye yeniden savaşı konuştu. Bu iklim içinde Türkiye Meclisi, Başbakanlık tezkeresini 6 Ekim tarihinde bir kez daha gündemine aldı. Kürt tarafının barış çıðlıklarına karşılık bir kez daha 452 el savaş için kalktı ve teskere kabul edildi. Acı, gözyaşı ve ölümden başka bir anlam ifade etmeyen teskere Ekim 2010 tarihinde yeniden meclise getirildi.
2010DA 428 EL SAVAŞ, 18 EL BARIŞ DEDÝ
Türkiye Meclisi Başkanvekili Nevzat Pakdil'in başkanlıðında toplanan parlamento 3 saat 15 dakikanın sonunda 428 el savaşa, 18 el barışa kalktı, bir kişi ise çekimser kalarak yeniden savaş diyecekti.
2011 YILINDA DA TABLO DEÐÝŞMEDÝ
Geleneksel hal alan savaş tezkeresinin oylanması ve kabul edilmesi 2011 yılının Ekim ayında bozulmadı. Tezkere yine AKP, CHP ve MHP'nin evet oylarıyla geçti. Oylamaya BDP hayır oyu kullandı. Savaş tezkeresi yetkisini kullanan Türk ordusu Kazan Vadisinde gerillaya karşı kimyasal silah kullandı, Kortek ve Roboski'de sivil halkı bombaladı.
1950 YILINDA BUGÜNE SAVAŞ TEZKERESÝ
Türkiyenin savaş tezkeresi geleneði yeni deðil. 1950 yılından bugüne kadar tam 30 defa savaş teskeresi çıkartıldı. Kore'ye asker göndermeyle başlayan serüven, 1964 Kıbrıs, 1990 birinci Körfez savaşı, 1992-97 Somali, Bosna Hersek, Kosova, Lübnan, Afganistan, Libyaya kadar sürdü. Son olarak Suriye için savaş tezkeresi çıkartıldı. Çoðu savaş tezkeresinin altında Erdoðan hükümetinin imzası bulunuyor.