Meclis Sansür Kurulu gibi çalışıyor

Meclis, milletvekillerinin ve siyasal parti gruplarının hükümetin denetlenmesi için verdiği soru, araştırma ve gensoru önergelerini sansür kurulu gibi inceliyor...

Meclis, milletvekillerinin ve siyasal parti gruplarının hükümetin denetlenmesi için verdiği soru, araştırma ve gensoru önergelerini sansür kurulu gibi inceleyerek, Anayasa’nın milletvekillerine tanıdığı yetkileri, çeşitli yasa ve iç tüzük hükümlerin işleterek uygulatmamaktadır. Adeta Sansür kurulu gibi çalışan Meclis’in bu durumunu bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıyan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, milletvekillerine verilen denetim yetkisinin Meclis Başkanlığı tarafından 1 Kasım 2015 tarihinden buyana fiili olarak engellendiğine dikkat çekti.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Başkanlığı’na verdiği soru soru önergesiyle milletvekillerinin denetim yetkisini sordu. Beştaş, Anayasa ile milletvekillerine verilen denetleme yetkisinin 1 Kasım 2015 tarihinden sonra fiili olarak engellendiğini, milletvekillerinin denetim yetkisi kapsamın da olan soru, araştırma önergesi ve gensoru önergeleri ile kanun tekliflerinin içtüzüğe aykırı olduğu iddiasıyla iade edildiğine dikkat çekti.

Beştaş verdiği önergede, hükümetin denetlenmesine neden engel olmaktasınız, Bu konuda hükümet ile eşgüdüm içerisinde mi çalışmaktasınız?, Meclis Başkanı olarak tarafsız olma konumunuzdan ödün verme sebebiniz nedir, Muhalefet etme yetki ve görevini tüm parlamenterlere eşit koşullarda sağlanması için önlemler alacak mısınız? Şeklinde çok sayıda soru yönelterek bunların yanıtlanmasını istedi.

Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın tarafından verilen  yanıtta, Meclis araştırması kanun teklifleri ile genel görüşme önergelerinin işleme alınabilmeler için anılan hükümlere aykırılık taşımaması gerektiğini belirterek,  “Başkanlığa sunulan kanun teklifleri ile soru, genel görüşme, Meclis Araştırması ve gensoru önergeleri, anılan hükümler  ile Anayasa  ve iç tüzükte öngörülen emredici diğer hükümlere uygunluk bakımından incelenmek ve yapılan değerlendirme sonucunda işlem alınmakta veya sahibine iade edilmektedir” denildi.

HDP ENGELLENİYOR

Meclis Başkanlığı tarafından iade edilen bu önergeler ile AKP hükümetinin denetlenmesi engellenirken, diğer taraftan milletvekillerine yasayla tanınan denetim yetkisi ise Sansür Kurulu gibi çalışan Meclis başkanlığı tarafından gasp ediliyor.

HDP tarafından Meclis’e sunulan yüzlerce soru önergesi ve araştırma önergesi ret edildi. 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren çeşitli siyasi partiler tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan 18 Kanun Teklifi, 30 Sözlü soru önergesi, 1.421 Yazılı Soru Önergesi ,1 Genel Görüşme Önergesi, 109  Meclis Araştırma Önergesi ile 4 adet Gensoru Önergesi Meclis Başkanlığı tarafından vekillere ve siyasi parti gruplarına  yasalar bahane edilerek iade edildi.

İade edilen 1.421 Yazılı Soru Önergesi’nin 746 tanesi HDP milletvekillerine, 593 tanesi CHP, 66 tane MHP ve 16 tanesi ise bağımsız milletvekillerine ait bulunurken, AKP milletvekillerine iade edilen önerge ise bulunmuyor. İade edilen 109 Meclis Araştırma Önergesi’nin 7 tanesi CHP Grubuna ait iken, HDP milletvekilleri ve HDP grubuna ait 100 önerge iade edildi.  İade edilen  4 Gensoru Önergesi de HDP grubu tarafından verilmişti.