Ýngilterenin sömürgecilik tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan Kenyadaki Mau Mau başkaldırısı sırasında yaşanan insan hakları ihlalleri yargıya taşınıyor.
1952 yılında Ýngiliz sömürge idaresine karşı başlatılan isyan sırasında yaşananların Ýngiliz Dışişleri Bakanlıðı arşivinde bulunan yeni belgeler ışıðında sað kalan Mau direnişçilerinden Wambugu Wa Nyingi, Jane Muthoni Mara ve Paulo Nzili Ýngiltereyi mahkemeye verdi.
Ýngilterenin isyanın bastırılması sırasında 8 bin Mau Mau direnişçisinin öldürüldüðü tahmin ediliyor. Tarihçilere göre ise bu rakam gerçeði yansıtmıyor. Mauları kayıplarının onbinlerle ifade edilebileceði düşünülüyor.
Ýngiltere yönetimi altında cezaevindeki Mau Mau direnişçilerine yapılan muameleler ise korkun. Yaşayan direnişçiler cezaevinde hadım edildiklerinden söz ediyor. Direnişçi kadınlar ise tecavüze uðradı.
Ýnsan hakları örgütleri yaklaşık on yıl önce Dışişleri Bakanlıðı arşivlerinden Mau Mau isyanının bastırılması sırasındaki uygulamaları belgelemeye başladı. Bu belgeler ışıðında davalar da açılmaya başladı.
Ýngiliz Hükümeti, sömürge yönetiminin hatalarından şimdiki Ýngiltere hükümetinin sorumlu tutulamayacaðını öne sürerek, suçlamaları reddetmişti. Ancak Ýngiliz Yüksek Mahkemesi geçen yıl dava başvurusunu kabul etti. Vambugu Nyingi ile üç eski direnişçi ömürleri yettiði sürece ifade verecek. Bir başka yaşlı davacı ise yaşamını yitirdi. Yaşayanlar, tüm eski Mau Mau direnişçilerinin hakkını arayacak, Ýngiliz Hükümeti'nin özür dilemesi için mücadele edecek.
Vambugu Nyingi, dava konusunda yaptıðı açıklamada "Biz kazanacaðız. Hepimiz ölsek de dava devam edecek. Bizim çocuklarımız adalet için mücadele edecek" dedi.
Mau Mau isyanı ülkedeki fakir siyahların zengin beyaz çiftlik sahiplerine düzenlediði saldırılar ile başladı. Ýngiliz ordusunun sert müdahale ettiði olaylar kısa sürede isyana dönüştü. Onbinlerce kişinin öldüðü isyanda bir o kadarı da cezaevlerinde yıllarca tutuldu.