Manisa T Tipi Cezaevi'nde işkence

Manisa T Tipi Cezaevi'ndeki tutsaklara dönük işkence ve kötü muameleye ilişkin suç duyurusunda bulunuldu.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) İzmir Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi ve Ege Tutuklu Hükümleri Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER) Manisa Adliyesi önünde ortak basın açıklaması düzenledi. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Manisa İl Örgütü ile çok sayıda tutsak yakını katıldı. Basın açıklamasını okuyan Zafer İncin, C-16 ve A 24'te bulunan 17 tutsağın çeşitli bahanelerle darp edildiklerine dair iddiaların olduğunu söyledi.

ENGEL, İHLAL, SALDIRI...

Açıklamada, tutsakların ve ailelerin cezaevinde işkence ve kötü muamelenin yaşandığını belirttiği aktarıldı. A-24 koğuşunda bulunan 4 tutsağın ayrı tutularak, baskı uygulandığı, cezaevi idaresinin A-24 koğuşunda bulunan tutsakların yan tarafına adli tutukluları yerleştirdiği ve bu koğuştan 4 tutsağın bulunduğu koğuşa cam şişe, kesici ve yaralayıcı nesnelerin atıldığı kaydedildi. Tutsakların cezaevi idaresine yaptıkları başvurularına rağmen önlem alınmadığı, koğuşta bulunan hasta tutsakların tedavilerinin gerçekleştirilmesi için revire ve hastaneye sevklerinin geç sağlandığı veya sağlanmadığı, gereken ilaçların, gıdaların yeteri kadar veya hiç verilmediği belirtildi.

Açıklamada hak ihlallerine ilişkin şu bilgiler verildi:

*4 tutsağın sayımı için 5 Ekim tarihinden bu yana 20 infaz memuru gelerek ayakta sayımı dayattı, tutsaklara fiziki şiddet uyguladı. Bu suç bizzat cezaevi ikinci müdürünün gözetiminde ve talimatıyla gerçekleştirildi, tutsakların hepsinin talebi bulunmasına rağmen hiçbirinin cezaevi idaresince revire çıkarılmadı.

*6 Kasım tarihinde A-24 koğuşunda bulunan 4 tutsağa yemek verilmedi ve odada bulunan sandalyeleri alındı.

*Tutsakların açık görüş hakları fiilen 1 saatten 25 dakikaya düşürüldü, ve koğuşta sıcak su kesildi. Avukat görüşlerinde 'Ölürüm Türkiye'm' şarkısı dinletildi.

*C-16 Koğuşunda bulunan tutsakların sabah sayım esnasında görünür şekilde oturdukları halde ayağa kalkma zorunluluğu olmadığı halde bu durum infaz koruma memurları tarafından işkence için bahane edildi. Cezaevi ikinci müdürünün de bulunduğu darp sırasında kameralar kapatıldı. Koğuşta bulunan 13 tutsağın tamamı darp edildi, 3 kişinin ağır yaralandı ve bu durum raporlandırıldı."

SUÇ DUYURUSU

Açıklamada, bu uygulamaların uluslararası hukuk ve sözleşmelere aykırı olduğuna dikkat çekilerek, Manisa T Tipi Kapalı Cezaevi Müdürü, Manisa T Tipi Kapalı Cezaevi 2. Müdürü, sayım işlemelerine katılan infaz koruma memurları ve A-24 ve C-16 koğuşunun yanındaki adli tutuklular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.