‘Mahkeme, düşman ceza hukuku düşüncesiyle hareket ediyor’

‘Mahkeme, düşman ceza hukuku düşüncesiyle hareket ediyor’

Ýlk günkü duruşmaya Kürtçe savunma ve mahkemenin taraflılıðı tartışmalarının damga vurduðu özgür basın davasında, avukatlar mahkeme heyetinin düşman ceza hukuku düşüncesi ile hareket ettiðini vurguladı.

Kürt basın emekçilerinin yargılandıðı KCK basın davasında mahkeme heyeti verdiði öðle arası ardından avukatların usule ilişkin taleplerini aldı.

36’sı tutuklu 44 gazetecinin yargılandıðı özgür basın davasında Av Meral Danış Beştaş, Türkiye’de Kürtler üzerinde uygulanan baskılara dikkat çekti. Devletin tüm yasaklarına raðmen Kürtlerin kendi dilini konuşmasını engellemeyi başaramadıðını ifade eden Beştaş, “Ne yaparlarsa yapsınlar bu asimilasyonu başaramadılar” dedi.

BEŞTAŞ: NE KADAR ÖZGÜR BASIN VAR?

Av.Beştaş, Kürt basını kimliði ile yargılanan gazetecilerin ana dillerinde savunma yapması gerektiðini vurgu yaparak, “Bir ülkede insanlar kendi dilleriyle savunma yapamıyorlarsa bu onların kimliðini inkardır. Müvekkillerimiz yargılanıyorlar ama konuşamıyorlar” dedi. Ve bu duruma son verilmesi gerektiðini belirten Beştaş, “AKP’nin basın yayın üzerindeki engellemeleri, sansürü görülüyor. Başbakan ben istediðimi yapacaðım diyor. Şen şakrak bir medya oyunu oynanıyor. Ne kadar özgür bir basın var?” şeklinde konuştu.

Av. Beştaş, “Bu ülkede Türkler her kademede görev alabiliyorlar ancak Kürt olunca başka şeylerle karşılaşıyorlar. Bu burada tüm çıplaklıðıyla görülüyor” dedi.

‘DÜŞMAN CEZA HUKUKU DÜŞÜNCESÝ ÝLE HAREKET EDÝLÝYOR’

Hayatın sadece yasalardan ibaret olmadıðını ifade eden Av. Abdülbaki Boða, “ÖYM’lerin tamamında talepler aynı şekilde ret edilerek suç işlenmekte. Müvekkillerimin ana dilde savunma hakkını reddederseniz bu vicdanlara aykırı bir durum olur. Baðımsız mahkemeler utanmadan, sıkılmadan bu suçu işlemekte” dedi.

Mahkeme Başkanı Ali Alçık, Av. Boða’nın sözlerine karşılık olarak utanması gerekenlerin bu ifadeleri kullananlar olduðunu söyleyerek avukatları işaret etti; “utanması sıkılması gereken biz deðiliz. Utanması sıkılması gereken mahkemeye bunları söyleyenlerdir” dedi. Bu yanıt üzerine avukatlardan, “Başbakan size talimat verdiðine göre bu sözlerinizin muhatabı başbakansa ellerinizden öperiz” dedi.

Av. Baran Doðan ise, mahkemelerde vatandaş ve düşman ceza hukuku olmak üzere iki türlü uygulama olduðunun altını çizerek mahkemenin düşman ceza hukuku düşüncesi ile hareket ettiðini kaydetti. Av. Doðan, mahkemede vatandaş uygulamasının yerine getirilmesini talep etti.

AVUKATLARDAN AYETLÝ ÖRNEKLER

Irk, dil, din ırk ayrımı gözetilmemesini anlatmak için “cemaat”in anlaması adına ayetli örnekler vererek konuşmasına başlayan Av. Ýnan Poyraz, ardından söylediklerini Türkçe’ye çevirerek ana dilde savunma hakkını anlattı.

Avukatlar duruşmada sesli, görüntülü kayıt yapılmasını ve kayıt için monitör bulundurulmasını, müvekkillerin yanına oturtulmalarını, duruşma salonunun yetersiz olmasından ötürü fotoðrafının çekilip dosyaya konulmasını ve ana dilde savunma talebi için kabul kararı ve tercüman verilmesini talep ettiler.

Avukatların talep konuşmaları yarın devam edecek. Mahkeme Başkanı duruşmaya Perşembe gününe kadar devam edileceðini duyurdu.