Lahor Şêx Cengî: Yaşananlardan Barzani sorumlu, istifa etmeli

Kerkük'ün işgal edilmesinden sonra Barzani'nin istifa etmesi gerektiğini söyleyen Lahor Şêx Cengî, 31 Temmuz 1996 yılında Hewlêr'de yaşanan olayları hatırlatarak "KDP bize yeni bir 31 Ağustos yaşattı" dedi.

Kürdistan Bölgesi Bilim ve Savunma Ajansı Sorumlusu Lahor Şêx Cengi, Kerkük'te yaşanan olayları KurdSat News’e değerlendirdi.

Konuşmasında Kerkük’te yaşananları değerlendiren ve Mesut Barzani’yi sert şekilde eleştiren Lahor Şêx Cengî şöyle konuştu:

‘’Bizler Kerkük'ün savaş ve savunması ile meşgulken, bazı kanallar yalan yanlış haberler yayınlamakla meşguldü. Kerkük'ü savunan peşmerge güçleri ortaktı. YNK ve KDP beraberdi. Peşmerge Bakanlığı'na bağlı ortak güçler oradaydı. Ben de 70'inci gücün sorumlusuyum. Mesut Barzani bizzat askeri güçlerin öncüsüydü. Peşmerge gücünün bütün eylem ve hareketliliği Mesut Barzani'nin emriyle gerçekleşiyor.

Kerkük yapılan bu sakat referandumun bedelini ödüyor. Referandumun hiç bir temeli yoktu. Referandum yalnızca Kerkük'ü YNK'nin elinden almak için gerçekleştirildi. KDP bugün Kerkük'e yeni bir 31 Ağustos yaşattı."

'BARZANİ İSTİFA ETMELİ’

Konuşmasında yaşananlardan Mesut Barzani'yi sorumlu tutan Lahor Şêx Cengî şöyle dedi: "Mesut Barzani bütün dünyanın referandumu desteklediğinin garantisini vermişti. Ancak şu an görüyoruz ki hiçbir ülke destekte bulunmadı. Mesut Barzani bizzat Kerkük'te bulunmalı ve Kerküklülerin onurunu savunmalıydı" dedi.

31 TEMMUZ 1996’DA NE OLMUŞTU?

31 Ağustos 1996 tarihinde KDP, Baas rejimi döneminde Irak ordusu ile anlaşarak YNK’ye karşı Hewlêr'e girdi. 182 bin Kürd'ü "Enfal"lerle katleden Saddam Hüseyin, KDP'nin daveti üzerine tank, top ve ağır silahlarıyla Hewlêr'e girdi. Yaşanan çatışmaların ardından KDP Hewlêr'in kontrolünü YNK'den aldı.