Kurtulan: Seçime, doğru ittifak ve adaylarla gireceğiz

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, "Kayyum atanan bütün belediyelerimizi ve az bir farkla kaybettiğimiz belediyeleri kazanacağız" diyerek, doğru ittifak ve adaylarla seçimlere yükleneceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, bugün başlayacak olan 27’nci Dönem 2’nci Yasama Yılı öncesinde Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Kurtulan, HDP olarak uğradıkları siyasi soykırıma dikkat çekerek başladığı konuşmasında, rehin tutulan Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in serbest bırakılmasını istedi.

'KRİZLER BARIŞ KARŞITLIĞINDAN KAYNAKLANIYOR'

Ekonomik çöküşe değinen Kurtulan, hayat pahalılığı ve ekonomik krizin AKP tarafından halka ödetilmek istendiğini belirtti.

Türkiye'de 'yönetememe sorunu' olduğunu, bunun da barış yolunun tıkalı olmasından kaynaklandığını söyleyen Kurtulan, Meclis’in ilk işinin Çarşamba günü Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon tezkeresi olduğuna vurgu yaptı.

'AKP KAYIPLAR KONUSUNDA RİYAKAR'

Dış politikada da büyük bir krizin yaşandığına vurgu yapan Kurtulan, kayıplar konusunda hükûmetin riyakarlık yaptığını söyledi ve şöyle devam etti: “DAİŞ ile girdiği ilişkiler, oradaki Kürt halkının bir sistem kurup, oradaki halklar ile yaşama talebini baskılamaya yönelik bir AKP politikası, ülkemizi Ortadoğu krizine sürüklüyor. (...) Cumhurbaşkanı’nın Almanya’daki anıtı ziyaret etme durumuyla kamuoyu ilgilendi. Çok tezat bir durum. Cumartesi Anneleri’nin pratiğini hep birlikte yaşadık. Evlatlarının kemiklerini yıllardır soluksuzca arayan annelerin bu insani vicdani talebinin AKP-MHP ortaklığı ile bastırılması, annelerin sürüklenmesi kabul edilecek bir durum değil. Bu riyakarlığın bilinmesi ve herkesin bunu haykırması gerekiyor. AKP döneminde de kayıpların olduğunu, insanların gömülme hakkının alındığını biliyoruz. Sur’da ve Cizre’de bodrumlarda hala evlatlarının kemiklerine ulaşmayan anneler var. Bunu ele aldığımızda Erdoğan’ın Berlin’deki anıt ziyareti riyakarlıktan öte bir şey değil."

'SOKAĞIN SESİNİ YÜKSELTECEĞİZ'

"Demokrasi mücadelesini bütün grubumuzla birlikte güçlendirmek ile birlikte tüm mücadelemizin temeline oturtmadan, sokağın sesini yükseltme, bize oy veren halkın mücadelesini ve önceliklerini de buraya yansıtma arayışında olduğumuzu söylemek isterim" diyen Kurtulan, en acil ihtiyacın da demokratik anayasa olduğunu dile getirdi. Kurtulan, "Ekonomik kriz, mülteci krizi insanlık krizi, demokrasi krizi, birçok krizin nedeni savaş politikalarıdır. Yeni dönemde savaş politikaları ile, demokrasi ile, insanların önüne çıkmamız lazım” dedi.

'DOĞRU İTTİFAK VE ADAYLARLA...'

Kurtulan, gazetecilerin yerel seçimlere dair stratejilerinin ne olacağı sorusunu da yanıtlarken “Kayyum atanan bütün belediyelerimizi ve az bir fark ile kaybettiğimiz belediyeleri kazanmak perspektifi ile hazırlanacağız" dedi. Kurtulan, şunları da ekledi: "Doğru ittifaklar ve güçlü adaylarla hazırlanacağımızı ifade etmiştik. Bir dizi toplantıda şunu söyledik ve şu sonuca vardık: Yerel halkımız, örgütlerimiz, kadın örgütleri ve demokrasi örgütleri, bizim doğal müttefiklerimiz ve ortaklarımızdır. Bunlarla yaptığımız tartışmalarla, doğru adaylarla, seçimlere yükleneceğimizi söyledik."