Kürtçe şimdi de ‘duruşma dışı dil’ oldu

Kürtçe şimdi de ‘duruşma dışı dil’ oldu

9’u tutuklu 15 kadın sendikacının yargılandıðı davada anadilde savunma talebi reddedildi. ‘Anlaşılmayan dil' Kürtçe'yi Mahkeme Heyeti bu kez ‘duruşma dışı dil’ ilan etti.

KCK operasyonları kapsamında 13 Şubat’ta düzenlenen operasyon kapsamında 9’u tutuklu 15 kadın sendikacı hakkında açılan davanın ilk duruşması Ankara 11. Aðır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediliyor.

Kimlik tespiti ardından sendikacıların savunmalarına geçildi. Söz alan tutuklu kadın sendikacılardan KESK Kadın Sekreteri Canan Çalaðan, sendikanın meşru mücadelesinin iddianamede suç olarak gösterilmesine karşı çıktı. “Biz kimseden talimat almıyor ve talimat vermiyoruz. Suçlamalar kadının özgürleşme mücadelesine bir saldırıdır” dedi.

Eðitim Sen 1 Nolu Şube üyesi Hatice Beydilli Kahraman da iddianamede suç olarak gösterilen katılmış olduðu toplantıların yasal olduðunu belirtti. 3 yaşındaki kızı Beritan’ın adının örgütsel ifade olarak gösterilmesine tepki gösteren Kahraman, kızının fotoðraflarının bulunduðu CD’lerin nasıl ‘yasadışı örgüt çalışması’ sayılabileceðini sordu.

Tüm Bel-Sen Kadın Sekreteri Güler Elveren ve SES Kadın Sekreteri Bedriye Yorgun’un anadilde savunma talebine karşılık Mahkeme Başkanı Kürtçe için “duruşma dili dışında bir dil” ifadesini kullanması dikkat çekti.

Avukat Öztürk Türkdoðan anadilde savunma taleplerinin karşılanmasını isterken, Avukat Ergin Cinmen ise, geçtiðimiz Pazar günü yapılan AKP 4. Kongresi’ndeki ‘anadilde savunma hakkı saðlanacak’ maddesine atıfta bulundu. Anadilde savunma hakkının insan haklarının vazgeçilmez bir ilkesi olduðunu belirtti. Avukatlardan Hikmet Özdemir ise, 22 yıl önce aynı salonda Vedat Aydın’ın Kürtçe savunma talebinin reddedildiðini hatırlatarak, kadın sendikacıların taleplerinin kabulünü istedi.

Avukat Hasan Anlar da iddianame ve dosyada Kürtçe ifadelere yer verilmesi ile mahkemenin Kürtçe savunmayı reddetmesinin bir çelişki olduðuna işaret etti. “Bu iddianame mahkeme tarafından kabul edilmiştir. Doðal olarak mahkemenin bu dili bildiðini varsayıyoruz, Kürtçe savunma talebinin kabulünü istiyoruz” dedi.

Anadilde savunma talebini reddeden Mahkeme Heyeti, Elveren ve Yorgun’un Kürtçe konuşmaya devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı bu kez Kürtçe’nin ‘anlaşılmayan bir dil’ olarak tutanaklara geçmesini istedi.

Kadın sendikacıların savunmaları ardından duruşmaya ara verildi.

Duruşmayı DTK Eşgenel Başkanı Aysel Tuðluk, BDP Kars Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, uluslar arası sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduðu çok sayıda emek örgütü ve siyasi parti temsilcisi izliyor. Ýstanbul milletvekili Sebahat Tuncel de gelerek duruşmaya katıldı.