Kürt belediyeleri Strasbourg’ta tartışılıyor

Strasbourg’da Kürt belediyelerin deneyimleri üzerine uluslararası konferans düzenleniyor. Kürt belediyelerinin yenilikçi yönetim pratikleri ve Avrupa demokrasisine katkıları tartışılacak.

KÜRDİSTAN'DA BELEDİYE DENEYİMİ

Strasbourg Üniversitesi’nin MISHA Konferans Salonu’nda, 29 Nisan’da “Avrupa Demokrasisini Düşünmek: Türkiye’deki Kürt Belediyelerinin Yerel Demokratik Buluşları ve Yenilikleri (1990-2016)” başlığıyla konferans düzenlenecek.

Kürt belediye eşbaşkanları, 2000’li yıllardan itibaren devletin engellemlerine rağmen halkın katılımını teşvik eden yönetim modelleriyle yerel siyaseti dönüştürdü. Şiddet mağduru topluluklar için onarıcı bir rol üstlenen bu girişimler, bugün sürgünde veya hapiste olan temsilciler nedeniyle görünmez hale geldi. Strasbourg’da düzenlenecek konferans, sürgündeki eski belediye eşbaşkanlarını, Avrupalı araştırmacılar ve belediye temsilcileriyle bir araya getirerek, yerel demokrasinin siyasi şiddete karşı nasıl bir direnç ve onarım aracı olabileceğini sorgulayacak.

AVRUPA DEMOKRASİSİNE KATKI

Strasbourg Üniversitesi, şehir yönetimi ve sivil toplumun işbirliğiyle düzenlenecek konferans, sosyal bilimlerin şiddetin düşünceyi yok etmesine karşı direnç oluşturabileceğini ve Avrupa demokrasisinin inşasına katkıda bulunabileceğini göstermeyi hedefliyor. Yerel demokrasiyi güçlendirmek için yeni analiz yolları önerecek konferans katılımcıları, ayrıca Türkiye’deki Kürt belediyelerin deneyimlerini Avrupa’daki benzer pratiklerle karşılaştırmayı amaçlıyor.

KONFERANSIN PROGRAMI

Strasbourg Üniversitesi’nin MISHA Konferans Salonu’nda 29 Nisan günü 09.00-19.00 saatleri arasındaki konferansın programı ise şöyle:

* 09.30-12.30: Yerel demokraside yenilikler üzerine oturumlar. Michel Agier (EHESS), Patricia Zander ve Wiebke Keim (Strasbourg Üniversitesi) gibi isimler, kentsel eylem, Avrupa demokrasisi ve öznellik kavramlarını ele alacak. Hamit Bozarslan (EHESS), siyasi güçlerle etkileşim ve yapısal zorlukları tartışacak.

* 14.00-15.30: Leyla İmret (Cizîr), Bedia Özgökçe (Wan) ve Osman Baydemir (Amed) gibi eski belediye eşbaşkanları, yerel politikaların katılımcı demokrasi mekanizmalarındaki rolünü paylaşacak. Tartışmacı: Gilbert Vincent (Strasbourg Üniversitesi).

* 15.45-17.15: Fatma Şık (Sûr), Fırat Anlı (Amed), Abdullah Demirbaş (Sûr) ve Nejdet Atalay (Êlih), katılımcı demokrasinin siyasi ve toplumsal şiddete karşı onarım aracı olarak nasıl işlediğini anlatacak. Tartışmacı: Fleur Laronze (Strasbourg Üniversitesi).

* 17.30-17.45: Kapanış oturumu.