Küresel ısınma fırsata dönüştü

Küresel ısınma fırsata dönüştü

Grönland’daki buzulların erimesi iklim uzmanlarını endişelendirirken yeraltı kaynaklarının peşinde olan büyük şirketler adaya akın etmeye başladı bile.

Ýdari olarak Danimarka’ya baðlı olan dünyanın en büyük adasında yerli Ýnuit halkı yaşıyor. Büyük bir bölümü buzullarla kaplı olan adanın sadece güney ve güneydoðu kıyılarında yerleşim bulunuyor. Ancak küresel ısınmayla birlikte buzulların erimesi adada hem yeni yerleşim alanları hem de binyıllardan bu yana işlenmemiş toprakları ortaya çıkarmış durumda.

Buzul erimesinin ardından ilk olarak doðalgaz ve petrol şirketleri bölgede araştırma yapmaya başladı. Avrupa Komisyonunun başkan yardımcısı Antonio Tajani de AB’nin bölgedeki madencilik konusunda büyük bir potansiyel gördüklerini söyledi.

Son uydu verilerine göre Grönland’taki buz tabakasının yüzde 97’si erimiş durumda. Bilim insanları birkaç onyıl içinde adadaki maden kaynaklarının ulaşılabilir duruma geleceðini ifade ediyor.

Maden kaynakları Grönland’da AB ülkelerinin standartlarının çok altında yaşayan Ýnuitler için büyük bir fırsat. Ancak dünyanın nadide ekosistemlerinden biri olan Grönland’ın doðasının geri dönülmeyecek bir şekilde tahrip edilmesi tehlikesi de bulunuyor.

Grönland hükümeti bu kaygıları çok fazla gözetiyora benzemiyor. Konuyla ilgili Guardian gazetesine konuşan hükümetin Maden Bakanı Henrik Stendal, sadece balıkçılık ve turizmden elde edilen gelirlerin yeterli olmadıðını, madencilik sektörünün gelişmesinin kendileri için yepyeni fırsatlar sunacaðını söyledi.

Halihazırda Grönland’da sadece bir altın madeni bulunuyor. Bunun yanı sıra 5 yeni maden de inşaat halinde. 120 kadar bölgede de arama çalışmaları yapılıyor.

Bilim insanları adanın altın, nadir bulunan elementler ve demir madenleri konusunda oldukça zengin olabileceðini ifade ediyor.