Birleşmiş Milletler’e üye 170’den fazla ülkenin bir aydan bu yana New York’ta küresel silah ticaretine düzenlemeler getirmek için yürüttüðü küresel silah ticareti anlaşması görüşmelerinden sonuç çıkladı.
Dünyada her dakika bir kişi silahlı şiddet sonucu hayatını kaybediyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri küresel alanda yürürlüðe sokulacak anlaşmalarla çatışma bölgelerine daha fazla silah gönderilmesinin ve buna baðlı olarak da daha fazla ölümün önüne geçilebileceðini ifade ediyor.
New York’ta görüşülen anlaşma taslaðına göre BM tarafından insan hakları ihlalleri işlediði belirlenen ülkelere anlaşmanın tarafı olan ülkeler silah satamayacak. Satış yasaðı tüm konvansiyonel silahları kapsayacak.
Birçok ülke tarafından benimsenen anlaşmaya Suriye, Kuzey Kore, Ýran, Mısır ve Cezayir bir bütün olarak karşı çıkıyor.
Dünyanın en büyük silah tüccarları ABD ve Rusya ise yasaklama mekanizmasının işleyişi nedeniyle anlaşmayı henüz onaylamış deðil.
Anlaşma üzerinde uzlaşma saðlanamaması nedeniyle Eylül ayının sonunda konunun BM Genel Kuruluna götürülerek oylanması bekleniyor.
Eðer burada üye ülkelerin üçte ikisi tarafından onaylanır ve 65 ülke imza atarsa anlaşma hayata geçmiş olacak.
Küresel silah ticareti anlaşmasının geciktirilmesine tepki gösteren silah denetimi için çalışan OXFAM’ın başkanı Anna Macdonald, kontrol dışı silah ticaretinin durması gerektiðini söyledi. New York’ta 1 ay süren görüşmeler sırasında dünyada 50 bin kadar kişinin silahlı çatışmalar sonucunda hayatını kaybettiðini ifade eden Macdonald üye ülkelerden ellerini çabuk tutmasını istedi.