Kulp Davası: Deprem oldu, arşivi su bastı

Dönemin Bolu 2. Komanda Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk'ün 11 köylünün öldürüldüğü olayın sorumlusu olarak yargılandığı davada, mahkemenin istediği bilgi ve belgeler Tugay Komutanlığı tarafından gönderilmedi. Gerekçe; deprem oldu, arşivi su bastı.

Dönemin Bolu 2. Komanda Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk'ün 11 köylünün öldürüldüğü olayın sorumlusu olarak yargılandığı davada, mahkemenin istediği bilgi ve belgeler Tugay Komutanlığı tarafından gönderilmedi. Gerekçe; deprem oldu, arşivi su bastı. Ancak Tugay Komutanlığı, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'ne daha önce "Depremde hasar yok" demişti.

Amed'in Kulp İlçesi'ne bağlı Alacakaya Köyü'nün Kepir, Gurnik, Mezire, Pireş ve Şuşan mezralarında ve Muş'un Licik Mezrası'nda 8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihlerinde Bolu Komando Tugayı tarafından düzenlenen operasyonlarda gözaltına alındıktan sonra kaybolan 11 köylü ile ilgili açılan davaya Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

"Güvenlik" gerekçesiyle Amed'den Ankara'ya alınan davada sanık dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında, TCK'nın "kasten adam öldürme" suçundan 11 kez müebbet ile "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "halkı silahlı isyana teşvik" suçlarından da 25 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bugünkü duruşmada, sanık Yavuz Ertürk ile avukatları ve mağdur ailelerin avukatları katıldı.

Bolu 2. Komanda Tugay Komutanlığı, mahkemenin istediği bilgi ve belgeleri mahkemeye göndermedi. Gerekçe ise; 12 Kasım 1999 tarihinde gerçekleşen Düzce depreminde tugayın arşivinin olduğu binanın da hasar görmesi, kalorifer borularının patlaması ve arşivi su basması olarak gösterildi.

Duruşmada söz alan avukat Erkan Şenses, daha önce Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nin Bolu'da depremde tugayda bir hasar olup olmadığını sorduğunu ve bu soruya "Olmadı" yanıtının verildiğini hatırlattı. Şenses, "Bolu Tugayı'ndaki arşivlerin 1999 yılında zarar gördüğüne ilişkin bir tutanak olup olmadığının Jandarma Genel Komutanlığı'ndan veya Genelkurmay'dan sorulmasını talep ediyoruz" dedi.

Sanık Ertürk ise 8-25 Ekim 1993 tarihinde Alacakaya Köyü'nde operasyona çıkmadıklarını öne sürdü. Avukat Erkan Şenses'in verdiği bilgiye göre, sanık Ertürk, AİHM'de yaptığı savunmada, o tarihte operasyona çıktıklarını söylemişti.

SANIK ERTÜRK: BANA ŞIRNAK PAŞASI DERLER

Sanık Ertürk, kendini savunmak için "Halkla bütünleştim. Bana Şırnak Paşası olarak hitap ettiler. Erzincanlı olduğum için Harp Okulu'ndan itibaren bir diğer lakabım Kürt Yavuz'dur. Bu nedenle bölgede ayrım yapmam, sivil halka yönelik hiçbir kötü muamelem olmamıştır" dedi.

Sanık emekli tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün tutuklanması talebini kabul etmeyen mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı'na, Bolu Tugayı'ndaki arşivlerle ilgili ellerinde bilgi olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Duruşma 8 Aralık 2015 tarihine ertelendi.