Kürtler Rusya ile Fransa'da Efrîn için eylem ve girişimde  

Türk devletinin Efrîn'e dönük işgalci saldırıları Rusya ve Fransa'da protesto ediliyor.

Avrupa Konseyi de HDP'li heyetin girişimi sonucu Efrîn'i gündemine alacak.

ADIGEY

Rusya'nın Adıgey Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan Kürdistanlılar Türk devletinin Efrîn'e dönük gerçekleştirdiği işgal operasyonunu kınadı. Kürt Kültür Merkezi önünde toplanan Kürdistanlılar YPG, YPJ bayraklarını dalgalandırarak ‘‘Bijî berxwedana Efrînê’’ sloganlarını attı.

Kitleye hitap eden Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Rusya Üyesi Feyzo Hüseyin, ‘‘Kürtler Rojava’da tüm baskı ve inkarlara rağmen kendi kendini yönetmeyi başardı. Başından beri Türkiye Kürtlerin Rojava’da hak sahibi olmasını istemedi. Bunu engellemek için farklı terör gruplarını destekledi ve Rojava’da sivil insanların katledilmesine sebep oldu. Bu katliam ve saldırıları büyük bir kinle kınıyoruz” dedi.

Adıgey Kürt Kültür Otonomisi-Agir Eş Başkanı Sinem Broyeva ise şöyle konuştu: "AKP yönetimi Kürt halkının iradesini Kobanê, Sur, Cizre, Nusaybin ve Gever’de kıramadı, Efrîn'de kırmak istiyor. Kürt halkı dünyanın dört bir yanında ayağa kalkarak faşist ve katliamcı zihniyete karşı kendi onurunu korumalıdır.”

TAMBOV

Efrîn'e saldırılar Tambov’da düzenlenen bir toplantıyla da protesto edildi. Kürt Evi’inde yapılan toplantıya Kürt kurum temsilcileri ile toplumun önde gelen isimleri katıldı.

Rusya Êzidiler Kongresi Eş Başkanı Cemal Şamoyan, "Türkiye’nin uluslararası devletlerin desteğini alarak Kürt halkına saldırması, Kürt inkarının bir ispatıdır. Efrîn direnişi Kürt halkının tüm bu inkar ve imha politikalarını boşa çıkaracaktır” diye konuştu.

Şamoyan’ın konuşmasının ardından toplantıya katılan kurum temsilcileri de Türk devletini kınadı, Rusya’nın operasyondaki rolüne dikkat çekerek, Rus yetkililere bu operasyonun durması için çağrı yaptı.

ÇELYABİNSK

Çelyabinsk Kürt Kültür Merkezinde bir araya gelen Kürdistanlılar da Efrîn'i sahiplendi.

KNK Rusya üyesi Sefin Azad, buradaki konuşmasında, "Efrîn operasyonu Erdoğan ve onun faşist iktidarının sonu olacak. Halkımızın onurlu direnişinin yanındayız. Bu operasyonda Türkiye’nin yanında saf tutan tüm güçleri kınıyor ve lanetliyoruz” diye konuştu.

STRASBOURG

Fransa'nın Strasbourg kentinde yaşayan Kürtler, Efrîn için sabah saatlerinden itibaren Avrupa Konseyinin önünde toplanmaya başladı.

Ayrıca HDP heyetinden milletvekilleri Hişyar Özsoy, Filiz Kerestecioğlu, Ertuğrul Kürkçü ve Feleknas Uca da, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) kış oturumlarına katılacak. HDP heyetinin girişimi sonucunda AKPM Efrîn'i gündemine alacak.