Kürtçe şarkı söylemek örgüt propagandası sayıldı

Erciş ilçesinde 2015 yılında düzenlenen Newroz etkinliği kapsamında görev alan ve aynı zamanda tertip komitesinde yer alan 9 kişinin karar duruşması görüldü. Yapılan duruşmada 8 kişiye bir yıl 8’er ay ceza verildi.

Van’ın Erciş ilçesinde 2015 yılında DBP ve HDP öncülüğünde Erciş Sahilkent Mahallesinde gerçekleşen Newroz etkinliğinde görev alan 9 kişi hakkında “örgüt propagandası” iddiası ile açılan davanın karar duruşması Erciş Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Yapılan duruşmaya Erol Cengiz, Kenan Ultar, Şaban Tekin tutuklu bulundukları Van T Tipi Cezaevinden SEGBİS yolu ile katıldı. Avukatların hazır bulunduğu duruşmada heyet değişikliği nedeni ile tutanaklar yeniden okundu.

Erol Cengiz’in savunmasını Kürtçe yaptığı duruşmada yargılanan diğer şahıslar önceki savunmalarının geçerli olduğunu ifade etti.

Yapılan avukat savunmaları sonrasında HDP eski yöneticisi Turgut Bayramhan’ın beraatına karar verilirken, Cevdet Zilanlı, Şaban Tekin, Haydar Tenik, Kenan Ultar, Özgür Deniz, Erol Cengiz, Nefise Taylan ve Elvan Çetin, “örgüt propagandası” yaptıkları gerekçesi ile 1 yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yapılan Newroz etkinliğinde yargılama konusu olan iddianamede, Newroz Tertip Komitesi Başkanı Erol Cengiz’in “Ortadoğu halkların Newroz Bayramını kutluyoruz” ifadeleri ile başladığı konuşması suç sayılırken, sahnede sunuculuk yapan Nefise Taylan’ın “Biji Serok Apo” sloganları atan kitleyi tahrik ettiği ifade ediliyor.

İddianamede Newroz organizesi sırasında etkinliğe ücret karşılığında katılan yerel sanatçı Kenan Ultar’ın söylediği Kürtçe ezgilerle halkı galeyana getirdiği ve bu nedenden etkinliğe katılan kitlenin “Biji Serok Apo” sloganları attığı ifade edildi.

Aynı zamanda Newroz alanında asılan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve pankartları da “örgüt propagandası” suçlaması kapsamına alınarak, yaşanan durumdan tertip komitesi üyeleri, Haydar Tenik, Özgür Deniz, Şaban Tekin, Elvan Çetin ve Cevdet Zilanlı suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırıldı.