Korsika Parlamentosu'ndan oy birliði ile Kürt önergesi

Korsika Parlamentosu'ndan oy birliði ile Kürt önergesi

Korsika’da dört siyasi grubun Kürtlerle dayanışma amacıyla parlamentoya sunduðu önerge oybirliði ile kabul edildi. Parlamento, Türkiye’yi Kürtlere karşı siyasi ve askeri operasyonlara derhal son vererek, taleplerini kabul etmeye çaðırdı.

Parlamentonun 8 ve 9 Kasım tarihlerinde oturumlarda gündeme gelen Kürtlerle dayanışma önergesi oy birliði ile kabul edildi. Önergeyi, Sol Cephe Komünist Seçilmişle ve Vatandaşlar, (Elus communistes et citoyens du Front de Gauche), ılımlı ulusalcılar Korsika’yı Kuralım (Femu A Corsica), Korsika Sosyal Demokrat (Corse Social-Démocrate ) ve Korsika için Birlik (Rassembler pour la Corse) grupları parlamentoya sundu.

23-26 Ekim tarihlerinde Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, BDP Avrupa Temsilcisi Eyyüp Doru ve KNK Fransa temsilcisi Fidan Doðan’ın yer aldıðı bir Kürt heyetin Korsika’ya yaptıðı ziyarette, bu yönlü bir önergenin kabul edilmesi talebinde bulunmuştu. Heyeti üst düzeyde Parlamento Başkanı Dominique Boucchini ilk olarak karşılarken, ziyaret sırasında parlamentodaki siyasi gruplar ve sivil toplum örgütleri ile görüşmeler yapılmıştı.

Korsika Parlamentosu oyladıðı önergede, Kürtlerin özel bir tarihin mirasçısı olduðunu ve bugün hakları inkar edilen devletsiz bir halk olduðunu belirtti. Bir kopyası ANF’ye ulaşan önergede Kürtler, “Sosyal, spesifik, kimliði tanınabilir bir entiti” olarak deðerlendirildi.

“Kürtler özel bir tarihin mirasçısıdırlar” denilen önergede, Birinci Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana Kütlerin birçok devlet arasında parçalandıðı ifade edildi.

Kürtlerin Yakın Doðu’da modern devletlerin kuruluşu için yalnız bırakıldıðına işaret eden Korsika Parlamentosu, “Kürt halkı kendisini Türkiye, Ýran, Suriye ve Ýran arasında hakları çiðnenen ve kötü muamele gören azınlıklara bölünmüş halde buldu” tespitini yaptı.

Kürdistan’ın “yüzyılların biçimlendirdiði coðrafik bir realite” olduðunu vurgulayan parlamento, “Kürtler, bir kimliði oluşturan spesifik bir kültür ve dilin temsilcisidirler” diye belirtti.

Kürtlerin “hakları inkar edilen devletsiz bir halkı temsil ettiðini” ifade eden Parlamento, “kültürel farklılıklarının daha iyi tanınmasını isteyen “Türkiye Kürtlerinin son iki yıldır yeni bir baskı dalgası” ile karşı karşıya olduðuna dikkat çekti.

Başta çocuklar ve seçilmişler olmak üzere düşünce suçundan yüzlerce tutuklamanın yaşandıðını belirten Korsika Parlamentosu, Kürtlerin kültürel haklarının tanınması için mevcut durumda bir açlık grevinin sürdüðüne de hatırlatmada bulundu.

Korsika Parlamentosu şu taleplerde bulundu:

-Kürtlere karşı askeri ve siyasi operasyonların durdurulması,

-Türk cezaevi kurumunda tutulan ve Kürt davası ile ilgili tutuklanmaları da kapsayan tüm kişilere Ýnsan Hakları ve Cenevre Sözleşmesinin hükümlerinin uygulanması,

-Kürtçe eðitim hakkının anayasal güvenceye alınması,

-Kürtlere idari yapılarda anadillerini kullanma hakkının tanınması.