Köln’deki sarayın sahibi Erdoğan’ı istemedi

Köln’deki tarihi Wahn sarayının sahibi olan aile Erdoğan’ın saraylarına gelmesini istemedi. Bunun üzerine Erdoğan ile NRW Eyaleti Başbakanı Lacshet’in buluşması Köln’deki havalimanın konuk bölümünde gerçekleşecek.

Almanya’da üçüncü gününü dolduran Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sabah kahvaltıda Alman Başbakan Angela Merkel ile biraraya geldi.

Bugünkü görüşmeye ilişkin basına açıklama yapılmazken ikilinin dün yarıda kalan konularda müzakerelere devam ettiği belirtiliyor. Erdoğan’ın Merkel’e 69 ismin yer aldığı bir listeye verdiği dün basına yansımıştı. Ayrıca Erdoğan hem Merkel ile basın toplantısında, hem de Cumhurbaşkanlığı sarayında kendisi için verilen resepsiyonda Almanya’yı “binlerce teröristi barındırıyorsunuz” şeklinde suçlamıştı.

MAHKEME SARAYIN SAHİBİ AİLEYİ HAKLI BULDU

Erdoğan bugünkü Merkel ile buluşmasının ardından Köln’e hareket edecek. Ancak Erdoğan’ın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Başbakanı Armin Laschet ile Wahn sarayında yapmayı planladığı buluşmada beklenmeyen bir gelişme yaşandı.

Erdoğan’ı istemediğini açıklayan Sarayın sahibi aile buluşmaya ev sahipliği yapmayacaklarını bildirdiler. NRW yönetiminin baskısıyla karşılaşan aile Köln’deki idare mahkemesine başvurdu. “Siyasi buluşmalara ev sahibi olmak istemiyoruz” diyen ailenin talebini mahkeme haklı buldu.

Bunun üzerine Erdoğan’ın Köln’deki programında son dakikada değişiklik oldu. Erdoğan’ın Köln/Bonn havalimanına indikten sonra NRW Eyaleti Başbakanı Laschet ile havalimanın içinde Savunma Bakanlığı’na ait bulunan misafirhanede biraraya geleceği açıklandı.

Daha önce Laschet’in Erdoğan ile Köln’deki DİTİB camisinin açılışına katılacağı açıklanmıştı. Ancak kamuoyu ve muhalefetin tepkisi üzerine Laschet, bu kararından vazgeçmişti.