Kışanak: Anayasa çalışmaları beklentilere cevap veren düzeyde değil

Kışanak: Anayasa çalışmaları beklentilere cevap veren düzeyde değil

Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile yeni anayasa sürecini görüşen heyette yer alan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Gelinen düzey, hepimizin beklentilerine cevap veren bir düzey değil" dedi. Kışanak, Komisyonun çalışmalarını sürdürmesini istedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmaları için BDP heyetiyle bir araya geldi. Toplantıya, BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan katıldı. 

'GELİNEN AŞAMA BEKLENTİLERE CEVAP VEREN DÜZEYDE DEĞİL'

Görüşmenin sonunda açıklama yapan Kışanak, yeni anayasa çalışmasıyla ilgili olarak, "Gelinen düzey, hepimizin beklentilerine cevap veren bir düzey değil. Uzlaşma sağlanan madde sayısının az olması, bu kadar uzun süreli bir çalışmanın içerisinde toplamda 48 maddede uzlaşılması büyük bir problem ve eksiklik. Biz parti olarak bunun giderilmesini arzuluyoruz" dedi. Komisyonun çalışmalarına devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Kışanak, "Bu 30 yıllık bir beklenti. 12 Eylül darbesinde bu yana toplum özgürlükçü, sivil ve demokratik bir anayasayı arzuladı. Yıllarca bunun mücadelesi verildi" diye konuştu.

'KOMİSYON ÇALIŞMALARI DEVAM ETMELİ'

Halk nezdinde yeni, demokratik, sivil anayasanın tüm koşullarının oluştuğunu ancak kamuoyundaki bu demokratik anayasa beklentilerinin parlamentodaki çalışmaya yeterince yansımadığını belirten Kışanak, şöyle dedi: "Bu bir eksiklik, bunun giderilmesi lazım. Bu beklentiyi bu parlamento gidermek zorunda. Böyle bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Bütün siyasi partiler halka yeni, sivil, demokratik bir anayasa vaat ettiler. Bu sorumluluktan kaçınmamak gerekiyor. Bu nedenle biz komisyon çalışmalarının devam etmesini arzuluyoruz. Ancak hızlandıracak bir yol, yöntem, yaklaşım bulunmalı. Bugüne kadarki çalışma yöntemi ve temposunun yeterli olmadığı açık. O nedene siyasi partilerin ‘uzlaşılan madde sayısında artırmak için ne yapabiliriz?’ sorusunu sormaları, bu konuda kendi iç tartışmalarını yapmaları ve komisyon toplantılarına biraz daha konsensüsü sağlama yaklaşımıyla gitmelerini arzuluyoruz. Biz böyle yaklaşacağız. Uzlaşılan madde sayısını nasıl artırabiliriz, biz bu konuda biraz daha özverili ve yoğun çalışma çabası içinde olacağız, diğer partilerden de bunu bekliyoruz." 

Kışanak, bir soru üzerine “masa devrilmesin ama yol da alınmasın” şeklinde bir yaklaşma lüksü olmadığını ifade ederek, “Hem masa devrilmesin hem yol alınsın. Biz böyle bir yaklaşım içinde olacağız. Çünkü toplumun beklentisi bu yönde” dedi. 
Kışanak, Çiçek’in görüşmede, çalışmanın temposunun düşük olmasından, verimli olmamasından ve uzlaşılan madde sayısının az olmasından yakındığını aktardı ve Çiçek'in bunun yerine bir yöntem önermediğini belirtti.

UZUN TUTUKLULUK SÜRESİ

Uzun tutukluluk meselesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi’nin kararını da değerlendiren Kışanak, “Bu kadar uzun tutukluluk süresi olmaz. Bu konuda çifte standartlar, yanlış, farklı uygulamalar var. Anayasa Mahkemesi’nin son kararı bütün bunlara işaret etmiştir. Tanınan bir yıllık süreyi beklenmeden, parlamento, kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve evrensel standartlara uygun, mağduriyeti gideren, tutukluluğu bir cezalandırma yöntemi olmaktan çıkartan yasal değişiklikleri yapmalı” diye konuştu.