Kırbaç, hapis ve idam cezası alan İranlılardan iltica

İran'ın baskı ve hukuksuzluklarına karşı biri gazeteci iki kişi Türkiye'ye iltica etti.

Van'da İnsan Hakları Derneği'ne başvuran Gazeteci Areş Şoaş Erq ve idam cezasına çarptırılan Siyasetçi Ali Asker Korush Zamani, ülkelerinde özellikle Kürtlere yaşam hakkı tanınmadığına dikkat çekti.

İran rejiminin baskı ve hukuksuzluklarına karşı biri gazeteci iki kişi Türkiye'ye iltica etti. Van'da İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) başvuran Gazeteci Areş Şoaş Erq ve Siyasetçi Ali Asker Korush Zamani, yaşadıklarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Areş Şoaş Erq, İran'ın yolsuzluklarına yönelik haberler yaptığı için 47 kırbaç ve 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. İranlı gazetecinin bütün mal varlığı ve ekonomik ilişkilerine de tedbir kararı konuldu.

Zamani ise rejime karşı muhalefet yaptığı için önce 76 kırbaç cezası, ardından ise idam cezasına çarptırıldı.

‘İRAN’DA BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YOK’

Erq, İran'da gazetecilerin insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığını belirterek, şunları söyledi:

"İran'da basın ve ifade özgürlüğü neredeyse hiç yoktur. Ülkemizde ciddi bir dikatörlük rejimi var. Ülkemizde bize yönelik zulmü uluslararası kamuoyuna anlatamıyoruz. İran'da en kötü şartlar altına yaşayanlar gazetecilerdir. Şu anda resmi verilere göre 26 gazeteci cezaevindedir. Resmi olmayan rakamlara göre ise onlarca gazeteci cezaevindedir. Bazıları ise gözaltında kaybettirildi. Ben devlet yetkililerinin aldığı rüşveti haberleştirdiğim için ceza aldım. Türkiye dışında hiçbir ülkeye gidemediğim için buraya geldim."

‘38 YILDIR BÜYÜK ZULÜM ALTINDAYIZ’

Zamani ise İran'da bulunan siyasi gruplara yardım ettiği ve onları evinde misafir ettiği için idam cezası aldığını belirtti. Zamani, şöyle konuştu: "İran rejimine karşı muhalefeti desteklediğim için önce takibe alındım, ardından ise gözaltına alınarak önce 76 kırbaç cezası ve sonrasında ise idam cezası aldım. İran'da idam cezası çocuk oyuncağı gibi olmuş durumda. Çok keyfi bir şekilde istedikleri kişiyi idam edebiliyorlar. İran İslam Devleti kurulduğundan beri, yani 38 yıldır büyük bir zulüm altında yaşıyoruz. Ülkemizde muhaliflere neredeyse yaşama şansı tanınmıyor. Başta Kürtler olmak üzere İran'da Rejim yanlısı olmayan herkes büyük bir baskı ve işkence altındadır. Dünyanın sesimizi duymasını istiyoruz."

‘TÜRKİYE’DE DE İMKANLARI YOK'

İHD Van Şubesi Eş Başkanı Murat Melet ise İran ve Irak'ta büyük bir insan hakları ihlalinin yaşandığını belirtti. Melet, idamın insanlık suçu olduğunu vurgulayarak, "Nerede yaşam hakkından bahsediliyorsa orada idam diye bir uygulamanın olmaması gerekir. Türkiye'de de bu insanların çok fazla bir yaşam alanı yok. Bu insanların İran'a geri gönderilmemesi lazım" dedi.

İranlı gazeteciler basın açıklamasının ardından İnsan Hakları Derneği'ne resmi başvuruda bulundu.