Kıbrıs Konferansı “Diktatör Erdoğan” sloganıyla başlayacak

BM gözetiminde başlayan Kıbrıs görüşmeleri, bugün garantör ülkelerin dışişleri Bakanlarının katılımıyla düzenlenecek uluslararası bir konferans ile devam edecek.

Konferansın başlayacağı saatlerde BM önünde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan protesto edilecek. 

BM Cenevre Ofisinde 9 Ocak’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasidis görüşmeleri ile başlayan Kıbrıs müzakerelerinin birinci etabı, dün tarafların haritalarını BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı Espen Barth’a sunmasıyla tamamlanmıştı. 

DIŞİŞLERİ BAKANLARI KATILACAK

Üç günlük görüşmelerin ardından dün tekrardan basın mensuplarının karşısına gecen Özel Danışman Espen Barth Eide, görüşmelerin olumlu geçtiğini aktardı. Eide, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın katılmasının beklendiği konferansa garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere dışişleri bakanlarının katılacağını duyurmuştu. 

Öğlen saatlerinde BM Cenevre bürosunda başlayacak konferansa KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis ile garantör ülkeler adına Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katılacak. 

Avrupa Birliği'nin (AB) özel gözlemci sıfatıyla katılacağı konferansın açılışını BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres yapacak. Konferansın ana gündem maddesini, müzakerelerin temel başlıklarından olan “Güvenlik ve Garantiler” oluşturacak.

Bu maddeden hareketle konferansta öne çıkacak en önemli konu Türk askerinin Kuzey Kıbrıs’taki varlığının durumu olacak. 

ERDOĞAN PROTESTO EDİLECEK

Öte yandan BM’de bu konferansın başlayacağı saatlerde İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı örgütler BM önünde eylemde olacak. Erdoğan’ı protesto etmek için hazırlanan eylem, Erdoğan’ın katılamamasının duyulmasına rağmen yapılacak. Eylem düzenleyen örgütler, Erdoğan’ın Türkiye ve Kürdistan’da yaptığı savaş suçlarını hatırlatarak, diktatör olarak tanımladıkları Erdoğan’ın uluslararası mahkemelerde yargılanmasını talep ediyor.