Kemalbay: Devlet zihniyetini sandığa gömeceğiz

HDP İzmir Milletvekili adayı Serpil Kemalbay, kadın seçim bürosu açılışında yaptığı konuşmada “Şiddeti yenmek için hem erkek egemenliğini hem de egemen devlet zihniyetini sandığa gömeceğiz” dedi.

Seçimlere 17 gün kala Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir’in Karabağlar ve Gaziemir ilçelerinde kadın seçim bürolarının açılışı yaptı. Açılış öncesi, il binası önünde onlarca araçla konvoylar oluşturuldu. Kadın şoförlerden oluşan konvoy, Karabağlar kadın seçim bürosu önüne geldi. Kadınlar alkış ve zılgıtlarla konvoyu karşıladı. Seçim bürosuna, kentin kadın milletvekili adayları ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kadın destek verdi. Büronun önünde bulunan sokakta kadınlar, balkonlara çıktı.

Halayların çekildiği Karabağlar’daki açılışta konuşan aday Rahime Turan, kadının istemesi durumunda her şeyi yapabileceğini aktardı. Turan, “Kadınlar! Sandığa giderken Ceylan’ı (Önkol) unutmayalım. Toprağa girenleri unutmayalım. Polis ve asker annelerine de sesleniyorum. Onlar da annedir onların da canı yanıyor. Gelin birlikte el ele verelim. Bu rejimi yıkalım” dedi.

Aday Serpil Kemalbay da, kadınların diktatörlüğe son verecek şekilde seçimlere hazırlandığını belirtti. Kadının nasıl giyineceğinden, kaç çocuk yapacağına kadar her şeyi ile ilgilenen bir devletle karşı karşıya olduklarını dile getiren Kemalbay, “Başörtümüzle, Türk, Kürt farklı dil ve kimliklerle ortak bir mücadele veriyoruz. 7 Haziran’dan bu yana Türkiye’de büyük bir değişim var. Halkımız artık kadınlardan yana söz sahibi olmak istiyor. Eşit bir şekilde katılmasını istiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve AKP iktidarının kadınlardan korktuğunu dile getiren Kemalbay, şöyle devam etti: “Saray bugün Kürt sorunu yoktur diyor. 16 yıl sonra kadın sorunu yoktur diyor. Sorunları yok sayan bir iktidarı tarihin çöplüğüne atmaya hazırız. Biz Taybet (İnan) Anayı, Miray’ı (İnce) bebeği asla unutmayacağız. Cizre, Sur ve Silopi’yi asla unutmayacağız. Bizler barış ve ortak yaşam istiyoruz. Şiddeti yenmek için hem erkek egemenliğini hem de egemen devlet zihniyetini sandığa gömeceğiz. Kadınlar asla susmayacaklar.

24 Haziran’a kadar ev ev ve kişi kişi dokunarak bu faşist iktidarı tek adam düzeyini mutlaka sandığa gömeceğiz. 25 Haziran’a geçtiğimiz zaman, tek adam rejimini tarihin çöplüğüne attığımızda kadınlara özgürlük ve adalet sağlayan bir iktidar için el ele vereceğiz. Kadınlar kararlılar, tek adamı göndermeye kararlılar. Kadınlar mutlaka kazanacak.”

Gaziemir’deki açılışta da adaylardan Barış Annesi Cemile Aydın konuştu. HDP’nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın projesi olduğunu belirten Aydın, “Onlar bizi tutukluyorlar biz bitmiyoruz. Bizi boğuyorlar, biz kazanacağız. Biz bitmeyeceğiz” dedi. Aday İdil Uğurlu da “HDP projesi kadınların, gençlerin ve engellilerin bu sistemin kabul etmeği ve Sayın Abdullah Öcalan’ın projesidir” dedi.

Açılışların ardından kitle kente gelecek olan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı karşılamak üzere Adnan Menderes Havalimanı’na geçti. Kadınlar tarafından karşılanan Buldan, Konak ilçesi Kadiriye mahallesinde seçmenle bir araya gelecek.