Katliam ve devlet terörü protesto edildi

Ankara’da 10 Ekim katliamında hayatını yitirenler anılırken, Amed ve Şırnak’ta devlet terörü protesto edilerek, gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi.

AMED: Amed kent bileşenleri, gazeteci ve siyasetçilere dönük siyasi soykırım operasyonlarını protesto etti, Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) il binası önünde yapılan eyleme Demokratik Toplum Partisi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP milletvekilleri, HDP Parti Meclisi (PM) üyeleri ve yöneticileri, DBP MYK ve PM üyeleri, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler ile kapatılan kurum temsilcileri katıldı.

Eylemde konuşan Milletvekili Saliha Aydeniz, operasyonların 9 Ekim Komplosu'nun yıl dönümüne getirildiğine dikkat çekerek, Öcalan üzerindeki tecridin toplumu susturmaya dönük olduğunu ifade etti.

Aydeniz, "AKP Lideri Erdoğan’ın partimizi ve bileşenlerimizi hedef gösteren açıklamalarının ardından siyasi soykırım operasyonları arttırılmıştır" diyerek, "Faşist siyasi soykırım operasyonları karşısında diz çökmeyeceğiz" mesajını verdi.

Aydeniz, Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak, katliama rağmen sinilmediği, korkulmadığını söyledi.

ŞIRNAK: Şırnak’ta da HDP, DBP ve TJA, Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosu ve gözaltıları protesto etti. HDP İlçe Örgütü binasında yapılan toplantıya, tüm il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda Barış Annesi katıldı. Amed merkezli birçok ilde Salı günü gerçekleşen gözaltılara tepki gösterilen toplantıda HDP İl Eşbaşkanı Zeynep Unat konuştu. Unat, “Sayın Öcalan’a karşı geliştirilen mutlak tecrit, aynı zamanda toplumu susturma ve demokrasi ile barış taleplerini boğmak amacı ile devreye konulmuştur” dedi.

“Sayın Öcalan, İmralı’da sergilediği duruş ile uluslararası komploda hedeflenen bu kirli ve tehlikeli amacı boşa çıkarmıştı” diyen Unat, Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çekti. Unat, “Gelin hep beraber mutlak tecridi kıralım, barışın sesi ile faşizmi yıkalım” diye konuştu.

ANKARA: Ankara 10 Ekim 2015 Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler katliamın olduğu yerde anıldı. Gar meydanına giden tüm yollar polis tarafından ablukaya alınırken, giriş-çıkışlar trafiğe kapatıldı.

Çevredekiler bu duruma “Katliam günü neredeydiniz” diye tepki gösterdi.

Polisin halka biber gazı sıktığı görülürken, kurduğu barikatlar da eyleme katılanlar tarafından yıkıldı. Eylemde "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.

Anma tüm engellemelere rağmen saat 10.04'te başlarken, anmaya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile HDP'li milletvekilleri, CHP Milletvekilleri, KESK, DİSK, TTB ve TMMOB Genel Başkanları ile çok sayıda sivil toplum örgütleri katıldı.

Kurumlar adına konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Katillere koridor açan, saldırı olacağını gizleyenler, gaz sıkma emrini verenler, güvenlik tedbirleri almayanlar yargılanmadıkça adalet mücadelemiz sürecektir. Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız. Arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız” diye konuştu.

Kapatılan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Eş Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Biz sokaklara çıkmadan, sesimizi duyurmadan hiçbir amacı gerçekleştiremeyeceğiz. Sözümüzü söylemeye, mücadele etmeye devam edeceğiz" diye belirtti.