‘Katil bakan’ skandalı Alman meclisine taşınıyor!

Çocuklar dahil çok sayıda kişinin idam kararını veren İran’ın eski Adalet Bakanı’nın ‘tedavi amaçlı’ geldiği Almanya’yı nasıl terk ettiği konusu federal meclise taşınıyor. Alman vekiller Şahrudi skandalının aydınlatılmasını istiyor.

İran eski Adalet Bakanı Ayatollah Mahmud Haşemi Şahrudi ‘tedavi olmak’ amacıyla 21 Aralık 2017 günü Almanya’nın Hannover şehrine gelmişti. Şahrudi’nin lüks özel bir klinikte tedavi gördüğüne dair görüntülerin Alman basınında yer almasının ardından birçok kurum ve şahıs tarafından federal savcılığa şikâyetlerde bulunulmuştu.

1999-2009 yılları arasında İran adalet sisteminin başındaki isim olan Şahrudi, bu süre zarfında aralarında çocukların da bulunduğu 2 binden fazla kişinin idamına onay vermişti. Uluslararası insan hakları örgütleri en çok Şahrudi’nin 2004 yılında daha önce tecavüze uğrayan 16 yaşındaki bir kız çocuğuna verilen idam cezasını onaylaması olayına dikkat çekiyor.

Şahrudi’nin hakkındaki şikayetlerin Federal Savcılık tarafından incelenmeye başlanması ardından geçtiğimiz günlerde jet hızıyla Almanya’yı terk etti. Hakkındaki çok sayıdaki suçlama ve federal savcılığa ulaşan şikayetlere rağmen Şahrudi’nin elini kolunu sallayarak Almanya’yı terk etmesi tartışmalara neden oldu.

Çünkü Alman yasaları insanlık suçu işleyip de ülkesine gelen kişilerin tutuklanmasına izin veriyor. Özellikle Federal Meclis’te grupları bulunan Sol Parti ve Yeşiller Partisi, Merkel hükümetine “Yargılanması gereken bir katilin neden tedavi edilmesine izin verildi?” sorusuna yöneltiyorlar. Her iki partinin istemiyle Şahrudi skandalına ilişkin Çarşamba günü Federal Meclis’te hükümete sorular yöneltilecek.

‘GABRİEL SKANDALA İLİŞKİN NE BİLİYOR?’

Yeşiller Partisi’nden parlamenter Sven-Christian Kindler’in hükümetin yanıtlaması talebiyle verdiği yazılı soru önerisinde ise hala cevabı verilmeyen birçok sorunun bulunduğuna dikkat çekildi. Kindler’in öne çıkan soruları şöyle:

“İnsan suçu işleyen Şahrudi gibi birisinin vize almasına kimler yardımcı oldu? Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel bu konuda neler biliyor? Neden Federal Alman Hükümeti’nin kendisi insanlık suçu işleyen Şahrudi’nin tutuklanması için şikayette bulunmadı?”

SKANDALI UNUTTURMAK İÇİN AJANLARA OPERASYON!

Bu arada İran adına casusluk faaliyetinde bulunan birçok kişiye dün Almanya çapında polis operasyonları gerçekleşti. Evleri aranan 10 kişinin İsrail ve Yahudi cemaatine karşı istihbarat çalışması yaptıkları ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı özel birlikler olan Kudüs Gücü’ne mensup oldukları öğrenildi.

Almanya iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın takibi sonucu gerçekleşen operasyonun Şahrudi’nin Almanya’yı terk etmesinin akabinde gerçekleşmesi dikkat çekti. Bu operasyonla Almanya’ya yöneltilen “Tahran rejiminin dostluğu” eleştirilerini hafifletmek için yapıldığı belirtiliyor.

Baden-Württemberg, Berlin, Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) ve Bavyera eyaletlerinde yapılan operasyonda gözaltı veya tutuklama olmazken, soruşturmanın Karsruhe'deki federal savcılık tarafından yürütüldüğü açıklandı.