Kaşıkçı krizi nasıl çözülecek?

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Türkiye’deki Suudi konsolosluğunda kaybolması ardından başlayan krizin çözümü için görüşmeler ve pazarlıklar sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Riyad’dan sonra Ankara’ya uğradı.

Suudi gazeteci Kaşıkçı, en son 2 Ekim'de başkonsolosluk binasına girerken görüldü. Türk yetkililer, Kaşıkçı’nın binadan çıkmadığını ve öldürüldüğünü düşünüyor.

BÖLGESEL KRİZİN PARÇASI

Kaşıkçı, gazetecilikten de öte Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye arasında yaşanan krizin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Geçmişte El Kaide lideri Usame Bin Ladin ile söyleşiler yapan ve hatta bazı görüşlerini savunan Kaşıkçı, o dönem demokrasiyi bir seçenek olarak görmüyordu. Son yıllarda ise demokrasinin tek çözüm olduğunu yazmaya başladı.

Kaşıkçı’nın Müslüman Kardeşlerle, Katar’la ve Türk devleti ile olan ilişkileri tartışılmaya devam ederken, Türkiye'nin bu kizden ne umduğu ve Suudi Arabistan'ın krizden nasıl çıkacağı netlik kazanmadı. ABD, Riyad-Ankara hattında temaslara başladı. 

Bu arada Kaşıkçı’ya ilişkin Amerikan medyasında yeni iddialar yer aldı. Bu iddiaların bir kısmı Türk yetkililerin tezleriyle örtüşüyor.

NYT: 5 KİŞİNİN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ

New York Times gazetesi, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi için Türkiye'ye geldiği belirtilen kişilerden 5'inin kimliğinin tespit edildiğini yazdı. Gazeteye göre şüphelilerden biri Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yolculuklarında eşlik eden bir diplomat, bir diğeri de adli tıp uzmanı.

WP’DEN 7 PASAPORT İDDİASI

Washington Post gazetesi ise Kaşıkçı'yı öldüren ekibin parçası oldukları iddia edilen 7 kişinin pasaport bilgilerine ulaştığını yazdı. Amerikan gazetesi, yayımladığı pasaport taramalarının Türk yetkililerce gönderildiğini de belirtti.

WSJ: KONSOLOSUN GÖZLERİ ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Bir başka iddia da Amerikan Wall Street Journal gazetesinde yer aldı. Gazete, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi'nin gözleri önünde öldürüldüğünü iddia etti. Aynı gazete, Suudi yetkililerin Ankara'ya, Salı günü beklenmedik şekilde ülkesine dönen el-Uteybi'nin konutunda arama yapılmayacağını ilettiklerine dikkat çekti.

CNN International ise Türk yetkililere dayandırdığı bir haberinde Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü ve cesedinin parçalara ayrıldığını iddia etti.

ABD’NİN İRAN ENDİŞESİ

ABD ise Körfez’deki temel ittifakı Riyad etrafında yaşanan bu krize çözüm bulmak için devreye girdi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Riyad’a yaptığı ziyaretin ardından Ankara’ya ulaştı. Hükümetler, uluslararası örgütler ve iş çevrelerinin Riyad üzerindeki baskısı artarken, ABD bu gelişmelerin özellikle İran’a baskı planını raydan çıkarmasından endişe ediyor.

TRUMP’A GÖRE YAKINDA SORULAR YANITINI BULACAK

ABD Başkan Donald Trump, Pompoe’nun Riyad ziyareti sırasında Kaşıkçı olayına ilişkin bir tweet attı. Suudi veliah prensi Muhammed Bin Selman ile yaptığı telefon görüşmesine dikkat çeken Trump, “Telefon görüşmesi esnasında Pompeo’nun yanındaydı. Bu konuyla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını ve bu soruşturmanın hızla genişleteceğini söyledi. Yakında sorular cevap bulacak” dedi.