Karzûn’de gerginlik devam ediyor

İran’ın Karzûn kentindeki halk eylemleri dördüncü gününde devam ediyor.

İran’ın Karzûn kentinde rejimin ekonomik politikalarına karşı eylem yapan halk ile rejim güçleri arasındaki gerilim devam ediyor. Eylemlerin ilk gününde 3 sivil rejim güçleri tarafından katledilmiş, 84’ü yaralanmış ve onlarcası da gözaltına alınmıştı.

Karzûn kentinin birçok noktasında düzenlenen protestolar dün de devam etti. Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, halk ile rejim güçleri arasında çatışma yaşandığını görülüyor.

Bu videolardan birinde Karzûn Yargı Merkezi binası üzerinde konumlanmış bir rejim askeri halkın üzerine kurşun yağdırıyor.

OLAYLAR NEDEN BAŞLADI?

Geçen sene Ağustos ayında Şîrazê vilayetinden bir parlamenter, “Kuhmerdan Nurd” ve “Çinar Şîcan” beldelerinin Karzûn kentinden ayrılmasını ve bu iki beldenin “Kiwe Çinar” ismiyle bir kent olmasını önermişti.

Parlamento Başkanı da bu önerinin kabul edileceğine söz vermiş ve bu beldeleri Karzûn kentinden ayıracaklarını söylemişti.

Karzûn kenti sakinleri ise bu iki beldenin kentten ayrılması ile hayat şartlarının kötüleşeceğimi ve bütçeden yeterince fayda elde edemeyeceklerini belirterek, tepki vermişti.  

Söz konusu bu iki beldede çok sayıda tarihi bölge bulunuyor. Karzûnular, bu yüzden de bu beldelerin kentlerinden ayrılmasını istemiyor.