Baðlar Belediyesi Kardelen Kadın Merkezi tarafından düzenlenen "Kadına yönelik şiddetle mücadelede şiddet önleme ve izleme merkezleri" konulu panelde konuşan Avukat Rehşan Bataray, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve katliamlara karşı iyi bir yasal mevzuatın söz konusu olduðunu; ancak uygulamada sorunlar yaşandıðını belirtirken, psikolog Neval Gündoðan ise, bir yasa ya da taslak hazırlıðı sırasında kadın kurumlarından görüş alan yetkililerin kendi bildiðini uyguladıðını söyledi.
Baðlar Belediyesi Kardelen Kadın Merkezi, binalarında "Kadına yönelik şiddetle mücadelede şiddet önleme ve izleme merkezleri" konulu panel gerçekleştirdi. Moderatörlüðünü Sosyal Hizmet Uzmanı Dilek Erol'un yaptıðı panele Avukat Rehşan Bataray ve psikolog Neval Gündoðan konuşmacı olarak katıldı. Panelde ilk olarak konuşan Bataray, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve katliamlara karşı yapılan yasal deðişiklik ile yasalara raðmen kadınların yaşadıðı hukuksal sıkıntılara deðindi. 2002 yılında kadın örgütlerinin verdiði mücadele sonucu Türk Medeni Kanunu'nda önemli deðişiklikler yapıldıðını aktaran Bataray, bu deðişiklikle önemli kazanımların elde edildiðini söyledi. Bataray, 2005 yılında Türk Ceza Kanunu'nda yapılan deðişikliklere deðinerek, ceza yasasında önemli deðişiklikler yapılmasına raðmen uygulamada birçok problem yaşadıklarını belirtti.
"Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"da yapılan deðişiklikle ailenin kutsandıðını kaydeden Bataray, bu deðişiklikle aile kavramının kutsandıðını aktardı. "Kadına yönelik şiddette hakimler geniş kararlara sahiptirler. Kolluk görevlileri ile ilgili getirilen kararlar var" diyen Bataray, "Ancak bu uygulamada birçok problem ile karşı karşıya kalmaktayız. Savcı, hakim ve kolluk görevlilerin maðdurlara karşı takındıðı tavır karşısında bırakın maðduru, bizler bile rencide oluyoruz" dedi. Ülkede kadına yönelik şiddette karşı iyi bir yasal mevzuatın söz konusu olduðunu ifade eden Bataray, söz konusu yasaların alt yapısı hazırlanmadan çıkarıldıðı için uygulamada sorunlar yaşandıðını söyledi. Bataray, taciz ve tecavüz davalarında artan beraat kararlarının yanı sıra kadın cinayetlerinde uygulanan "haksız tahrik indirimi" hatırlatarak, yargıda cezasızlık politikasının uygulandıðını söyledi. Bu nedenle kadına yönelik hak ihlallerinde artış olduðunu dile getiren Bataray, kadın kurumlarının verdiði mücadele sayesinde bu ihlallerin görünür kılındıðını belirtti.
Bataray'ın ardından konuşan Psikolog Neval Gündoðan ise, "Kadına yönelik şiddetle mücadelede şiddet önleme ve izleme merkezleri" hakkında bilgi aktararak, devlet yetkililerinin bir yasa ya da taslak hazırladıðında göstermelik olarak kadın kurumlarını çaðırıp görüş aldıðını; ancak sonrasında kendi bildiklerini uyguladıðını belirtti. Şiddet Önleme ve Ýzleme Merkezleri'nde maðdur olan kadınların yanı sıra şiddet uygulayan erkeklerin de rehabilite edildiðini ifade etti. Gündoðan, "Kadın konukevleri hakkında yönetmelik taslaðı, Şiddet Ýzleme ve Önleme Merkezleri yönetmeliði taslaðı ile ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik taslaðı var. Ve gündemimizde olması gereken bu taslaklar hakkında önümüzdeki aylarda görüşmeler yapılıp kabul edilecektir" dedi.