Kamu emekçileri bordroları yaktı!

KESK İstanbul Şubeler Platformu, artan enflasyon karşısında maaşlarının erimesini maaş bordroları yakma eylemiyle protesto etti.

KESK öncülüğünde ülkenin dört bir yanında bir araya gelen kamu emekçileri, kriz nedeniyle artan enflasyon karşısında maaşların erimesini bordroları yakarak protesto etti. Cağaloğlu’ndaki İstanbul Defterdarlığı önünde toplanan KESK İstanbul Şubeleri Platformu üyeleri, bir kez daha krizin faturasını ödemeyeceklerinin mesajını verdi. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, “Enflasyon arttı, maaşlarımız eridi", "Ocak ayını beklemeden ek zam istiyoruz” yazılı pankart açıldı; “Krizin bedelini emekçiler değil krizi yaratanlar ödesin”, “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” dövizleri taşındı.

'KRİZ DERİNLEŞİYOR'

Açıklama, KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Zeliha Baksi tarafından okundu. Baksi, yıllardır uygulanan ve ülkeyi enerjiden sanayiye, tarımdan gıda ürünlerine kadar her alanda dışa bağımlı hale getiren yeni liberal politikalar sonucu yaşanan ekonomik krizin gittikçe derinleştiği vurguladı.

Artan hayat pahalılığı karşısında gittikçe eriyen maaşlarının daha ceplerine girmeden borçlara, kabaran faturalara gittiğine işaret eden Baksi, bebek mamasından bezine, meyve ve sebzeye kadar iğneden ipliğe her şeye ardı ardına yapılan zam kasırgasının giderek şiddetlendiğini kaydetti.

'EMEKÇİLER HIZLA AÇLIK SINIRINA YAKLAŞIYOR!'

Baksi, dört kişilik bir aile için açlık sınırının 2.214 TL’ye, yoksulluk sınırının ise 6.237 TL’ye ulaştığını, buna göre eş ve çocuk yardımı dahil ortalama 3.250 TL maaş alan kamu emekçilerinin hızla açlık sınırına yaklaştığına dikkat çekti.

TALEPLER

AKP'nin halkı oyalamaya, yaşanan krizin faturasını emekçilere yıkmaya çalıştığını vurgulayan Baksi, emekçilerin krizi yaratanlara bir borcu olmadığının altını çizerek, taleplerini şöyle sıraladı:

“• Sadece bu yıl değil, yıllardır yandaş konfederasyonun altına imza attığı satış sözleşmeleri ile sonucunda yaşadığımız kayıpların telafi edilmesini,

• Maaşlarımızda Ocak ayı beklenmeden, hemen şimdi yaşanan gerçek enflasyon temel alınarak artış yapılmasını,

• Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ekmek gibi temel ihtiyaç mallarına yapılan zamların geri alınmasını, zam yapılmamasını,

• Kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedefleyen saldırılara son verilmesini,

• Sadece yaşadığımız gerçek enflasyon değil, bir ay önce açıklanan Yeni Ekonomi Programında (YEP) yer verilen 2018 yılı için yüzde 20.8, 2019 yılı için yüzde 15.9 enflasyon hedefleri bile yandaş konfederasyon yönetiminin altına imza attığı son satış sözleşmesinin çoktan hükmünü yitirdiğini ispatlamaktadır. Bu nedenle kamu emekçilerinin temel sorunlarının çözülmesi için bütçe döneminden önce gerçek bir toplu sözleşme yapılmasını istiyoruz.”

Açıklamanın ardından kamu emekçileri, ek zam talebiyle maaş bordrolarını aktı.