Dünyaca ünlü yazar Franz Kafkanın el yazmaları ve mektuplarının telifi konusunda Ýsrailde yıllardır süren dava sona erdi. Mahkeme Kafkanın hiç yayınlanmamış yazılarının da bulunduðu 40 bin sayfalık arşivin telifinin kamuya ait olduðuna hükmetti.
Kafka vasiyetinde en iyi arkadaşı Max Broddan ona ait tüm yazıları ölümünden sonra yakmasını istemişti. 1924 yılında Kafka öldüðünde Brod vasiyete uymadı. Eserleri düzenleyerek basan Brod, Çek yazarın dünyaca ünlü bir yazar haline gelmesinde büyük pay sahibi oldu. Nazi Almanyası 1939 yılında Pragı işgal ettiði zaman Brod, Kafkanın kendisine bıraktıðı tüm arşivi toplayarak Filistine kaçtı.
Brod Tel Avivde 1968 yılında ölünce tüm arşivin Ýsrail devlet arşivine baðışlanmasını hayat arkadaşı Esther Hoffeye vasiyet etti. Ancak Hoffe de bu vasiyete uymadı. Kafkanın eserlerini Ýsrail ve Ýsviçrede özel kasalarda saklayan Hoffe, Davanın orijinal nüshasını Marbachtaki Alman Edebiyat Arşivine 2 milyon dolara sattı. Hoffenin 2007 yılında ölümünün ardından arşiv kızları Eva Hoffe ve Ruth Wieslere kaldı.
Hoffenin ölümünün ardından Ýsrail Ulusal Kütüphanesi Brodun eserleri kamuya baðışladıðı vasiyetini ele geçirdi. Arşivden servet kazanmaya hazırlanan Hoffe ve Wiesler her ne kadar mahkemeye Broda ait olduðunu öne sürdükleri 2 sayfalık bir vasiyetname sundularsa da mahkeme Kütüphanenin sunduðu 4 sayfalık vasiyeti esas aldı.
Davanın ardından açıklama yapan Ýsrail Ulusal Kütüphanesi başkanı David Blumberg eserlerin kısa bir süre içinde kataloða eklenip araştırmacılara açılacaðını söyledi. Blumberg arşiv içerisinde paha biçilemeyecek ve beklenmedik eserlerin de yer alabileceðinin ipucunu verdi.
Kafka son hayat arkadaşı Dora Diamanttan da ölümünün ardından ondaki eserlerini yakmasını istemişti. Diamant kendi elindeki bazı belgeleri yaktı ama büyük bir bölümünü sakladı. 35 mektup ve 20 kadar defterden oluşan bu arşiv 1933 yılında düzenlenen bir ev baskınında Gestaponun eline geçti ve o günden sonra bir daha görülmedi.