Kadınlar, Sakine Cansız'ın mezarı başında buluştu

Kadınlar, Paris'te katledilen Sakine Cansız'ın mezarı başında buluştu. Eylemde Leyla Güven de selamlandı.

HDP Kadın Meclisleri ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri, 9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt kadın devrimcilerden Sakine Cansız’ın Dersim’deki mezarı başında anma etkinliği düzenledi. Kent merkezinde yer alan anıt mezarlıkta düzenlenen törene HDP Amed milletvekilleri Semra Güzel, Dersim Dağ, TJA Aktivisti Ayşe Gökkan ile HDP Dersim İl Örgütü yöneticileri katıldı.

‘ULUSLARARASI PLANLA KATLEDİLDİLER'

Törende ilk olarak HDP Milletvekili Semra Güzel konuştu. Güzel, 3 Kürt kadın siyasetçinin mücadelesinin kendilerine ışık olduğunu ifade etti. Güzel, “Sakineler'in verdiği mücadeleyi ne kadar anlatsak da kelimeler yetersiz kalacak. Kaybettiklerimizi, yüreğimizde ve mücadelemizde yaşatacağız. Dünya kadın özgürlük mücadelesinin öncüleri olan Sakine, Leyla, Fidan’ın ölümünden 3 yıl sonra Sêvê, Pakize ve Fatma da aynı şekilde katledildi. Paris Katliamı da siyasidir, uluslararası bir planla yapılmıştır” dedi.

LEYLA GÜVEN'İN DİRENİŞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Cansız’ın aynı zamanda Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'ndeki işkenceye karşı direnen isimlerden olduğunu belirten Güzel, şöyle devam etti: “Bugün yine Amed zindanı tarihi bir direnişe şahitlik ediyor. Leyla Güven’in eylemi 63’üncü gününe girdi. Ancak faşist zihniyet bu talepleri görmezden geliyor. Leyla Güven, talebi kabul edilene kadar eylemini sürdüreceğini söyledi. Sakineler teslim olmayan direngen ruhlarıyla, özgürlük ve mücadeleye olan tutkularını bizlere miras bıraktılar. Her dokundukları yerde bizlere bir iz bıraktılar."

'ÖNCÜLÜK ETTİLER'

TJA Aktivisti Ayşe Gökkan ise hem Paris hem de Silopi’de kadınlara yönelik yapılan katliamları kınadı. Gökkan, “Sakineler Ortadoğu başta olmak üzere dünya kadın mücadelesine öncülük eden isimlerdir. Katliamı aydınlatmayanları bir kez daha kınıyoruz. Katliamları aydınlatmadıkları sürece uluslararası tüm devletler tarihin sayfalarında unutulmayacaklardır” dedi. 

Gökkan, konuşmasını Sakineler'in mirasını devralan Leyla Güven’i selamlayarak noktaladı.

Konuşmaların ardından Sakine Cansız’ın mezarına karanfiller bırakıldı, çıra yakıldı.