'Kadın Bakanlığı kurulsun'

'Kadın Bakanlığı kurulsun'

Amed'de gerçekleştirilen sığınaklar kurultayında kadınlar, acilen Kadın Bakanlığı'nın kurulmasını, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını, sığınakların sayısının artırılmasını ve "ağır tahrik indirimi"nin kaldırılmasını istedi.
Bu yıl Amed'de gerçekleştirilen "17. Kadın Sığınakları ve Dayanışma/Danışma Merkezleri Kurultayı"nın sonuç bildirgesi açıklandı.
İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmadığına dikkat çeken kadın örgütleri, "Kadına yönelik erkek şiddetini önlemek için imzalanan uluslar arası sözleşmelerin kağıt üzerinde kalmaması, uygulamada işlerlik kazanması gerekmektedir" dedi.
Kurultayın temel gündemlerinden birinin savaş olduğunu hatırlatan kadınlar, Rojava'da direnen kadınların mücadelesini eşitlik ve özgürlük mücadelesi olarak gördüklerini duyurdu, "Kadınlar olarak her zaman barıştan yana olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz" diye belirtti.
'KADIN BAKANLIĞI KURULMALI'
Kadınların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na değil kendileri için politika üretecek Kadın Bakanlığı'na ihtiyaçlarının olduğu vurgulanan sonuç bildirgesinde, Kadın Bakanlığı'nın kurulması ve tüm bakanlıkların kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği giderici politikalar üretmesi istendi.
Sığınıkların yanı sıra kadın danışma ve dayanışma merkezlerinin de kurulması gerektiğini belirten kadın örgütleri, yasalarda var olan hakların uygulanmadığını ve kağıt üstünde kaldığını kaydetti, "Bu aksaklık ve eksikliklerin giderilmesi ve iyileştirilmesi hükümetin yükümlülüğüdür ve bunları hükümetten talep ediyoruz" dedi.
Kadın örgütleri, ŞÖNİM'lerin hala sadece 14 ilde bulunduğunu, var olan ŞÖNİM'lerde çalışan meslek elamanı sayısının az olduğunu belirtti, "Kadınların istedikleri anda erişebilecekleri, şiddetten uzaklaşmak için her türlü hizmeti 7 gün 24 saat alabileceği merkezleri tekrar ve tekrar talep ediyoruz" diye vurguladı.

'ARABULUCULUĞA SON VERİLSİN'

6284 sayılı yasa ile İstanbul Sözleşmesi'ne göre taraflar arasında "arabuluculuk" yapılmasının yasaklandığını ancak Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Diyanet ile yaptığı protokol ve boşanma ombudsmanlığı/kamu denetçiliği uygulamaları ile arabuluculuğun devlet eliyle gerçekleştirildiğini kaydeden kadınlar, buna son verilmesini istedi.

Kadın cinayeti davlarında "haksız tahrik indirimi"ni "erkeklik indirimi" olarak değerlendiren kadın örgütleri, "Kadın cinayeti davalarında haksız tahrik indirimi kaldırılmalıdır" dedi. Sonuç bildirgesinde ayrıca kadın cinayeti davalarında kadın örgütlerinin müdahilliğinin kabul edilmesi istendi, "Kadın cinayetlerini önlemekle yükümlü olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) bu davalarda müdahil değil, faildir. Bu yüzden, ASPB'nın müdahilliğini kabul etmiyoruz" denildi.
Sığınaklarda kadınlara anadilinde destek verilmesinin önemine dikkat çeken kadın örgütleri, ayrıca şu önerilerde bulundu:

"Kadın cinayetleri ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ediyoruz.

Mecliste kadın cinayetleri ile ilgili daimi komisyon ve alanda çalışan kadın örgütlerinin oluşturacağı izleme komisyonunun kurulmasını talep ediyoruz.

Devletin kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri verilerinin tutmasını ve bunları kamuoyu ile paylaşmasını talep ediyoruz.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kullandığı "kadın konukevi" ifadesinin "sığınak" olarak değiştirilmesini talep ediyoruz. 

Belediyelerin derhal sığınak açmasını, açmayan belediyeler için yasal yaptırımın hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

6284 sayılı yasaya göre, koruyucu tedbir kararını alabilmek için delil gösterilmesi zorunlu değildir. Fakat uygulamada, hem koruma kararını alabilmek hem de kararların uzatılması için yapılan başvurularda delil istendiği görülmektedir. Hükümet; başta yargı mensupları, mülki amirlikler ve kolluk güçleri olmak üzere, kadına yönelik şiddet alanında görevli olan tüm personeline kadına yönelik şiddet ve 6284 sayılı yasaya yönelik eğitimleri vermelidir."

Sonuç bildirgesinin altında imzası olan kadın örgütleri şöyle:

"Adana Kadın Dayanışma Merkezi (AKDAM), Ankara Kadın Dayanışma Vakfı, Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği, Kadın Danışma Merkezi, Diyarbakır Selis Kadın Derneği, Diyarbakır Ceren Kadın Derneği, Ergani Selis Kadın Derneği, Gökkuşağı Kadın Derneği, İzmir Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Evi Derneği (ÇEKEV), İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Mersin Bağımsız Kadın Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Muş Kadın Derneği (MUKADDER), Nevşehir Kadın Dayanışma Derneği, Söke Kadın Sığınmaevi Derneği, Urfa Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği, Van Kadın Derneği (VAKAD)"