Kaçeroğlu: Yaralanan polis ise; oğlumu linç eden de polis
İzmir’deki Kobanê eylemleri sırasında linç edilerek öldürülen Ekrem Kaçeroğlu’nun babasına, olay günü “Polise saldırarak kasten yaralama”, “Görevi yaptırmamak için direnmek ve mala zarar vermek” iddiasıyla soruşturma açıldı.
ÖZGÜR AYDIN
İZMİR / ANF
Salı, 16 Haziran 2015, 09:15
İzmir’deki Kobanê eylemleri sırasında linç edilerek öldürülen Ekrem Kaçeroğlu’nun babasına, olay günü “Polise saldırarak kasten yaralama”, “Görevi yaptırmamak için direnmek ve mala zarar vermek” iddiasıyla soruşturma açıldı. Baba Kaçeroğlu, soruşturmaya tepki gösterirken, aile avukatı Nezahat Paşa ise açılan bu davayla amacın ailelerin hukuksal mücadele vermesini engellemek olduğuna dikkat çekti.
İzmir’de 7 Ekim 2014’te Kobanê’ye yönelik DAİŞ saldırılarını etmek için halk birçok noktada eylemler düzenlemişti. Bu eylemlerden de bir tanesi Bornova’nın Doğanlar Mahallesi’nde yapıldı. Bu eyleme önce polis saldırmış, ardından da mahallede yaşayan faşist bir güruh polis denetiminde kitleye saldırmıştı. Bu sırada eylemlere katılan Ekrem Kaçeroğlu (38), açılan ateş sonucunda ağır yaralanmış, Kaçeroğlu vurulduğu yerde yaralı yatarken ırkçı güruh tarafından polisin gözleri önünde dakikalarca linç edilmişti. Akrabalarının yardımıyla Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Kaçeroğlu, 10 Ekim’de hayatını kaybetmişti.
Aynı gün protesto eylemine beraber katılan baba Bedrettin Kaçeroğlu, Ekrem’in vurulduğu haberini alınca olay yerine gitmiş. Oğlunun linç edildiğini gören Bedrettin Kaçeroğlu, Ekrem’i koruma amaçlı üstüne kapandı ve linç girişimine engel olmaya çalışmıştı. O esnada TOMA’da güruh yerine baba Kaçeroğlu ve Ekrem’e su sıkarak müdahale etmiş, güruhun Bedrettin Kaçeroğlu’nu da linç etmek istemesiyle bir arbede yaşanmış ve baba Kaçeroğlu’da canını kaçarak kurtarmıştı.
Ekrem Kaçeroğlu’nun ölümünden sonra açılan 4 sanıklı davada tutuklu yargılanan kimse bulunmazken, oğluyla birlikte linç edilen baba Bedrettin Kaçeroğlu’na, olay günü “Polise saldırarak kasten yaralama”, “Görevi yaptırmamak için direnmek ve mala zarar vermek” ten soruşturma açıldı.
‘POLİS VE TOMA LİNÇ EDENLERE MÜDAHALE ETMEDİ’
Açılan soruşturmaya tepki gösteren Bedrettin Kaçeroğlu ANF’ye konuştu. Baba Kaçeroğlu, Ekrem’in vurulduğunu öğrendikten sonra olay yerine gittiğini ve oğlunun oradaki güruh tarafından linç edildiğini gördüğünü belirterek, “Oraya gittiğimde Ekrem yerde yatıyor ve onlarca kişi tarafından linç ediliyordu. Bir anda üzerine kapandım ve onu korumaya çalıştım. O sırada orada yüzlerce polis ve TOMA’da vardı. Ama hiç biri saldıranlara müdahale etmedi” diye konuştu.
‘YARALANAN POLİS İSE; OĞLUMU LİNÇ EDEN DE POLİS’
Yerde yatan Ekrem’in üzerine kapanarak korumaya çalıştığı sırada güruhun kendisine de saldırdığını ifade eden baba Kaçeroğlu şunları aktardı: “Bir anda bana da vurmaya başladılar, o esnada TOMA bize su sıktı. Gruptakiler bana saldırınca bende kendimi savunmak zorunda kaldım, o sırada yaralanan polis çıkmış ve şimdi bana dava açıldı. Bana saldıranlar faşistlerdi, ben onlarla kavga ettim. Eğer benim yaraladığım polisse demek ki oğlumu linç edenlerde polismiş. Madem linç sırasında polisler oradaydı neden oğlumu korumadılar, onların gözleri önünde linç edildi. Ben polise saldırmadım bana saldıranlarla kavga ettim. Şimdi bana polis yaralamaktan dava açanlar, neden oğlumun katilini tutuklamıyor. Bu adalet olamaz, oğlumun katilleri dışarıda, beni hapse atmak istiyorlar.”
‘MADEM POLİS ORADA NEDEN LİNÇE MÜDAHALE ETMEDİ’
Kaçeroğlu ailesinin avukatı Nezahat Paşa ANF’ye bilgi vererek, ne zaman bir suç işlendiğinde, mağdurların kendi haklarını savunamaması için caydırıcı davaların açıldığına dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Ekrem Kaçeroğlu, Kobanê protestoları sırasında öldürüldü ve halen dosyasında herhangi bir tutuklu yok. Buna karşın o gün linç edilen gruptan oğlunu kurtarmaya çalışan Bedrettin Kaçeroğlu hakkında soruşturma başlatıldı. Müvekkilim baba Kaçeroğlu, linç eden grubu dağıtmak için kişilere vurduğunu söylüyor, görüntülerde bu mevcut. O arada vurduklarından bir tanesi polismiş. Müvekkilim ifadesinde madem vurdukların polis ise neden engellemedi? Linç eden kişileri dedi.”
Açılan bu davayla amacın ailelerin hukuksal mücadele vermesini engellemek olduğuna dikkat çeken Paşa, “Kamere kayıtları incelense yerde yatan oğlunu kurtarmaya yönelik fiillerde bulunduğu belli. Bu davada sadece 4 kişi hakkında dava açıldı, onlarca insanın kaydı varken. Bu kişilerin hepsinin yarılanması gerekiyor, ayrıca bu görüntülerde linç eden güruh silahlı bir şekilde polisle birlikte ve TOMA’nın önünde yürüdükleri görülüyor. Normalde oradaki bütün polisler hakkında görevi ihmalden dolayı işlem yapılması gerekirken, polis yaralandığı iddiasıyla müvekkil hakkında soruşturma başlatılıyor” dedi.
‘YARGI TARAFLI VE İKTİDAR BAKIŞIYLA HAREKET EDİYOR’
Yaralanan polisin bu dosyada sanık olması gerektiğini belirten Paşa şunları kaydetti: “Müvekkilin bu dosyada sanık olması çok anlamsız. Bu yargılamanın, yargının ne kadar taraflı ve iktidar bakışıyla hareket ettiğini gösteriyor. Sadece bu dosyada 4 kişi sanık, halbuki oradaki linç eden güruhun burada sanık olması lazım. Görevi ihmal eden emniyet görevlileri ve emniyet müdürünün de bu dosyada sanık olması gerekiyor. Yaralanan polis hakkında da görevini yapmadığı gerekçesiyle de şikayetçi olacağız, davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz.”