İsveç PEN’den Muharrem Erbey’e ödül
İsveç PEN’den Muharrem Erbey’e ödül
İsveç PEN’den Muharrem Erbey’e ödül
İsveç PEN, 2014 yılı ‘Tucholsky Ödülü’nü 4,5 yıl KCK davasında tutuklu olarak kaldıktan sonra serbest bırakılan insan hakları savunucusu avukat Muharrem Erbey’e verdi.
İsveç PEN’i yaptığı yazılı açıklamada, ‘Tucholsky Ödülü’ne Erbey’in ‘Dilsel ve sosyal çalışmalarıyla barışcıl araçlarla kendi dilini ve azınlıkların kültürel haklarını savunduğu’ için layık görüldüğü belirtti.
Erbey’in uzun yıllar ideal bir örgüt olan İnsan Hakları Derneği’ndeki çalışmalarıyla baskı altında tutulanlara hukuki yardım verdiğini vurgulayan İsveç PEN’i, Erbey’in öyküler ve çocuk kitapları yazdığına ve Türkiye cezaevindeki Kürt tutsaklara kendi dillerinde kitap verilmesi için mücadele ettiğine de dikkat çekti.
Erbey’in 2009 yılında Noel akşamı yüzlerce politik ve kültürel aktif Kürtle birlikte gözaltına alınıp tutuklandığı ve yargı karşısına çıkarılmadan 4 yıl cezaevinde tutulduğu belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Muharrem Erbey Kürtlerin kültürel haklarının tanınması için barışcı ve yasal metodlarla verilen mücadelenin önde gelen bir savaşcısıydı ve 2010 yılında İsveç PEN’ine Onur üyesi seçildi. Cezaevinde bulunduğu sıralarda Dagens Nyheter Gazetesi ve PEN’in internet sitesine makaleler yazdı. 2014 Nisanı’nda serbest bırakıldı.”
PEN yetkilileri, Erbey’in ailesiyle birlikte 12 Kasım günü Stockholm’e geleceğini, 15 Kasım günü akşam saatlerinde İşçi Eğitim Merkezi’nde (ABF) düzenlenecek bir törende ödülünü alacağını açıkladı. Ödül törenine İsveç Kültür Bakanı’nın katılması ve ödülü Erbey’e vermesi bekleniyor.
5 YIL SONRA İSVEÇ PARLAMENTOSU’NDA TEKRAR KONUŞACAK
Erbey, 2009 yılında parlamento bünyesinde kurulu bulunan Türkiye’de İnsan Haklarını Destekleme Komitesi tarafından İsveç Parlamentosu’nda düzenlenen bir panele konuşmacı olarak katılmıştı. Erbey, Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskıları, Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan insan haklarını ele alan bir konuşma yapmıştı.
KCK operasyonlarında tutuklanmasından sonra Erbey’in İsveç Parlamentosu’nda yaptığı konuşma aleyinde delil olarak kullanılmış ve yurt dışında Türkiye devletini karalamakla itham edilmişti.
Erbey 5 yıl sonra 13 Kasım günü İsveç Parlamentosu’nda Türkiyede ifade özgürlüğü ve insan hakları ihlallerini konu alan bir konferansa katılacak.
Erbey’in tutuklanması İsveç’te protestolara neden olmuş İsveç PEN Kulubü, İsveç Yazarlar Sendikası Erbey’in derhal serbest bırakılmasını talep etmişti. İsveç Parlamentosu’nda grubu bulunan 7 farklı partiden 58 milletvekili de dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e bir mektup yollayarak Erbey’în serbest bırakılmasını istemişlerdi.
İsveç PEN Kulubü ve İsveç Yazarlar Sendikası KCK Davası’na gözlemci olarak katılması için Amed’e delegasyonlar göndermiş, bazı İsveç Milletvekilleri de duruşmaları izlemişlerdi.
TUCOLSKY ÖDÜLÜ
İsveç PEN, her yıl sürgünde yaşayan, baskı altında tutulan veya yargılanan bir yazara Alman Yazar Kurt Tucholsky’nin anısına ödül veriyor. 1930’lı yılların başlarında Nazilerin baskısından kaçarak İsveç’e sığınan Tucholsky iltica talebinde bulunmuştu. Ancak İsveç hükümeti yazara siyasi sığınma hakkı tanımadığı gibi çalışma izni de vermemişti.
Bunalıma düşen Tucholsky 1935 yılında intihar etmişti. İsveç PEN 1985 yılından itibaren düşünce özgürlüğünü onurlandırmak ve ödüllendirmek için baskı altındaki bir yazara Tucholsky Ödülü veriyor.
Tucholsky Ödülü’nü alan yazarlar arasında Hindistan Doğumlu Salman Rüşdi, Bangladeşli Yazar Teslime Nesrin ve Filistinli Yazar Samir el Yusuf da bulunuyor.
Türkiye’den de MLKP davasından 5 yıl cezaevinde tutulan Atılım ve İşçinin Yolu dergilerinin editörü Asiye Güzel Zeybek 2001 yılı ‘Tucholsky Ödülü’nü almıştı.