Irkçı ve mülteci karşıtı Türk yazara ceza

Almanya’da 2015 yılında Pegida hareketinin mitinglerinde ırkçı ve mülteci karşıtı söylemleriyle tepki çeken Türk yazara mahkeme tarafından ceza verildi.

2015 yılında Batının İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler (Pegida) eylemlerine katılan Türk yazar Akif Pirinççi, ırkçı ve mülteci düşmanı söylemlerde bulunmuş ve Nazi dönemine atıfta bulunmuştu.

Mültecileri ‘işgalci’ olarak niteleyen Pirinççi, ‘kültürsüz’ ve ‘faydasız’ gibi aşağılayıcı ifadeler de kullanmıştı. Mülteci karşıtlığıyla bilinen Pegida hareketinin dahi sahnede yer verdiği için özür dilemek zorunda kaldığı Pirinççi,  “Maalesef günümüzde toplama kampları kullanım dışında” sözleriyle de büyük tepki çekmişti.

Türk yazarın daha önce çarptırıldığı 11 bin 700 euroluk para cezasına yaptığı itiraz kısmen kabul edilse de, Dresden Asliye Mahkemesi’ndeki duruşmada ‘halkları düşmanlığa tahrik’ suçunu işleyen maddeden cezalandırılmasına hükmedildi. Mahkeme, Pirinççi’nin 2 bin 700 euro maddi para cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Irkçı sözleri nedeniyle Pirinççi’nin daha önce yazdığı birçok kriminal romanın satışı da Random House adlı yayınevi tarafından  durdurulmuştu.