Irak’taki protestolarda 2 kişi yaşamını yitirdi

Irak’ın Bağdat, Diwaniye, Necef ve Diqar kentlerinde alanlara çıkan eylemcileri güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda 2 kişi yaşamını yitirirken, 45 kişi ise yaralandı.

Irak’ın Basra kentinde 8 Temmuz’da hükümetin ekonomik politikaları, su, elektrik kesintilerini protesto etmekle başlayan eylemler Necef, Zukkar, Misan, Hille, Bağdat’ın bazı mahalleleri, Diwaniye ve daha birçok kente yayılarak devam ediyor.

Hükümetin ve yetkililerin tüm müdahalelerine rağmen eylemler dün 13’üncü gününde de birçok merkezde halk alanlara çıkarak, eylemlerini sürdürdü. Rojnews’ün haberine göre Bağdat, Diwaniye, Necef ve Diqar’da alanlara çıkan eylemcilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda 2 kişi yaşamını yitirirken, 45 kişi ise yaralandı.

Yaşamını yitirenlerden birinin Necef’te birinin ise Diwaniye’de yaşamını yitirdiği belirtildi.

Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Seif Bedr dün yaşanan olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, “Beğdat, Necef, Diwaniye, Diqar’da çıkan olaylarda iki kişi yaşamanı yitirdi, 45 kişi ise yaralandı. Diwaniye’de bir, Necef’te bir kişi yaşamanı yitirdi. Yaralanan 45 kişinin çoğu güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda yaralandı” dedi.

Öte yandan Irak İnsan Hakları Kurulu 19 Temmuz’da yaşanan olaylara ilişkin yaptığı açıklamada yaşanan protesto eylemlerinde 12 kişinin öldürüldüğünü, 571 kişin de yaralandığı açıkladı. Açıklamada, 195 yaralının sivil olduğu kaydedilirken, geri kalanın ise güvenlik güçlerinden oluştuğu ifade edildi. Gösterilerde ayrıca 47 binanın ateşe verildiği; bu binalardan 18’inin devlet kurumları, 22’sinin parti binaları ve halka ait 7 bina olduğu açıklandı.