Irak ilk defa Türk işgalini BM’ye götürecek!

Irak, Türkiye'nin Başûrê Kurdistan ve Irak'taki işgalciliğini ilk kez BM'ye götürme kararı aldı.

Irak Bakanlar Kurulu ve Ulusal Güvenlik Meclisi, Bağdat'ta Başbakan Haydar Abadi başkanlığında ulusal güvenlik gündemiyle toplandı.

Irak Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, toplantıda güvenlik ve istikrar ile toprak ve hava sahası gibi ülkenin egemenliğine yönelik ihlallerin belgelenmesi konularının görüşüldüğü belirtildi.

'SINIR MUHAFIZLARI KONTROL ETMELİ'

Toplantıda, Türkiye’nin Irak ve Başûrê Kurdistan sınırları içindeki işgal saldırılarının önüne geçmek için, Türkiye ile Kürdistan arasındaki sınırın, sınır muhafızları tarafından kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye’nin Başur ve Irak’ta 'operasyon' adıyla sürdürdüğü işgal saldırıları, 'Irak’ın egemenlik hakkının ihlali' olarak nitelendirildi.

BELGE TOPLANACAK

Abadi’nin, Irak Dışişleri Bakanı’ndan Türkiye’nin Irak’ta operasyon adıyla sınırları bir hayli ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırıların belgelemesini istediği toplantıda, Türkiye’nin saldırılarının belgelenip Birleşmiş Milletler’e (BM) sunulması kararlaştırıldı. TSK’nin sınır ihlallerinin önüne geçmek için ise Irak sınır muhafızlarının Türkiye-Kürdistan sınırında konuşlandırılmasına karar verildi.

KARARLAR

Toplantıda şu kararlar alındı:

"-İçişleri Bakanlığı federal polisi tekrar örgütlenmesi için gözden geçirecek,

-Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Irak hava sahasına yönelik ihlallerini Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde belgeleyecek ve Ulusal Güvenlik Meclisi’nin gündemine getirecek,

-Türkiye-Irak sınırının güvenliğinin sağlanması ve ihlallerin önüne geçilmesi amacıyla sınır boyunca asker yerleştirilmesi ve gerekli ihtiyaçların karşılanması için hazırlıkların tamamlanması,

-Irak ve Macaristan İçişleri Bakanlıkları arasında “karşılıklı güvenlik anlayış bildirisi”nin görüşülmesi ve onaylanması için İçişleri Bakanlığı’na yetki verilmesi."

TÜRKİYE SENELERDİR İŞGALCİ

Türkiye, 1997 yılından bu yana resmi bir şekilde Başûrê Kurdistan’da üsler kurarak fiili bir işgal gerçekleştirdi. Şu ana kadar belirlenebilen yaklaşık 22 üssü Zaxo, Duhok, Bamernê, Amediyê, Şeladizê gibi bölgelerde bulunuyor. 2014 yılından bu yana da Başika çevresine güç göndererek kirli işlerde kullanılmak üzere güç bulundurmaya başladı.

Türkiye’nin Başur ve Irak topraklarındaki işgalci güçleri daha önce birçok kez Irak ile Türkiye arasında tartışma konusu oldu. Irak, bu güçlerin topraklarından çıkmasını istedi ancak ilk kez bu güçlere ilişkin BM’ye belgelerle başvuracak.

Irak’ın yeni aldığı bu kararların, son Arap Birliği Konseyi toplantısında Türkiye’nin güçlerini Irak’tan çekmesinin istenmesinden sonra olması dikkat çekti.