Irak: Türk devletiyle anlaştığımızdan haberimiz yok!

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türk devletinin Çoman’a bağlı köyleri bombalayarak sivilleri katletmesine sert bir tepki gösterildi. Ayrıca Türk devletinin 'Sınır ötesi operasyon için Irak'la anlaştık' açıklaması da yalanlandı.

İşgalci Türk devletinin Hewler’in Çoman ilçesine bağlı Balakati Vadisi'nde köylere savaş uçakları ile saldırması ve 4 köylüyü katletmesine Irak'tan sert tepki geldi. Saldırı, Dışişleri Bakanlığından yapılan bir yazılı açıklama ile kınandı.

Açıklamada, "Irak’a yönelik sınır ihlali, Türkiye-Irak ilişkilerinin çıkarına hizmet etmemektedir" dedi.

Irak Dışişleri Bakanlığı ile birlikte YNK, İslami Yekgurti, Goran, Tevgere Azadi gibi birçok siyasi parti ile sivil toplum kuruluşu da saldırıyı kınadı.

YNK'nin Irak Parlamentosu'ndaki Grup Başkanı Arez Abdullah, saldırıları ve sivillerin katledilmesini Parlamentoya taşıyacaklarını söyledi.

GÜNEY HÜKÛMETİ SALDIRIYI MEŞRULAŞTIRMAK İSTEDİ

Güney Kürdistan Bölgesel Hükûmeti adına yapılan açıklamada ise saldırı, PKK kampları gerekçe gösterilerek meşrulaştırılmak istendi. Bu açıklamaya Balakati'deki köylerde yaşayan halk büyük bir tepki göstererek, saldırının Efrîn'e işgal saldırılarının bir devamı olduğunu ve alanda bulunmayan PKK kamplarının varmış gibi gösterildiğine dikkat çekti.

IRAK GÜVENLİK KONSEYİ BAŞKANI: ANLAŞMADAN HABERİMİZ YOK!

Öte yandan bir süreden beri Türk devleti tarafından, Irak ve Güney Kürdistan topraklarında Kürt Özgürlük Hareketine karşı Irak ile bir anlaşma yapıldığına dair açıklama da Irak Parlamentosu Savunma Güvenlik Konseyi Başkanınca yalanlandı. Başkan Hakim Zamili, Parlamentonun PKK’yi ülke sınırlarından çıkarmak amacıyla Bağdat-Türkiye arasında yapıldığı iddia edilen anlaşmadan haberlerinin olmadığını söyledi.

Zamili, Türkiye’nin Irak topraklarından ve Şengal’den PKK’yi çıkarma gerekçesiyle operasyon yapacağı haberlerine ilişkin , "PKK’nin Irak sınırından çıkarılması amacıyla operasyon yapmak için Bağdat-Türkiye arasında anlaşmanın yapıldığına dair bilgiye sahip değiliz. PKK’yi ülkenin kuzeyinde çıkarmak konusunda ciddiyiz. Bu konuda Türkiye’ye de gerek yok" ifadesini kullandı.

Zamili, şöyle konuştu: "Yapılacak toplantıda hükîmetten Türkiye’nin Irak sınırına askeri operasyon gerçekleştireceğine dair iddialara açıklık getirmesini talep edeceğiz. Bölgenin içinde bulunduğu karışıklığı ortadan kaldırmak için koordinasyonlu bir şekilde planlı davranılması gerekiyor. Bununla birlikte Şengal ve Irak’ın kuzeyindeki diğer bölgelerde tehdit olabilecek senaryoların ortaya çıkması söz konusudur.”