Hükümetten 'karakol' itirafı

Hükümetten 'karakol' itirafı

Uygulanan askeri ve polisiye baskılardan dolayı Kürdistan’daki varlıðı karakoldan ibaret olan Türk rejimi, artık karakol inşa etmekte de zorlanırken, var olanları da korumakta güçlük çekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoðan Bayraktar, “bir takım sebeplerden dolayı aksamalar” olduðunu söyledi. HPG gerillalar son birkaç ay içerisinde karakol inşaatlarında çalışan yüzlerce aracı imha etti.

Çukurca’daki askeri karakol ve üslere 4 Aðustos günü yapılan gerilla eylemi ardından gündeme getirilen karakollar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoðan Bayraktar açıklamada bulundu. Bakan Bayraktar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü'nde düzenlediði basın toplantısında, potokoller kapsamında ilk etapta Milli Savunma Bakanlıðı'na baðlı 44, Jandarma Genel Komutanlıðı'na baðlı 118 karakolun yapılmasının üstlenildiðini söyledi.

Bayraktar, “Yani 162 karakol. Bu karakollardan bugüne kadar 98 adedi bitirilip teslim edildi. Orada karakolların yapılması noktasında herhangi bir geri adım atma söz konusu deðil, ama arazi şartlarından, yoldan, birtakım diðer sebeplerden dolayı aksamalar var” dedi.

TOKÝ'nin karakol yapımında “başarılı” olması üzerine Milli Savunma Bakanlıðı'ndan ilave taleplerin geldiðini belirten Bayraktar, bu sayının 243'e çıktıðını ve bunların ihalelerinin süratle yapıldıðını ifade etti.

Bakan, karakol yapımı önündeki “bir takım sebeplerin” ne olduðunu açıklamadı ancak şunlara işaret etti: “Kolay bir iş deðil bu. Hem teknoloji gerektiren hem de oradaki yerel şartlar, arazi şartları nedeniyle zor yapılan bir inşaat. Müteahhitler de orada gidip fedakar şekilde çalışıyorlar. TOKÝ'nin elemanları çalışıyor, Genelkurmay'ın, Jandarma Genel Komutanlıðı'nın elemanları yardımcı oluyor. Ýnşaatlarımız sürüyor. Bu hemen bugünden yarına olacak iş deðil ki. Kibrit kutusu yapmıyoruz, karakol yapıyoruz.”

Kürdistan’ı boydan boya karakollarla dolduran AKP rejimi, özellikle son bir yıldır karakol yapımında zorlanıyor. Ülke ekonomisini savaşa ayıran hükümet, NATO'nun ikinci büyük ordusuna ve yüksek teknolojik silahlara sahip olmasına raðmen var olan karakollarını da gerilla karşısında koruyamıyor.

KARAKOLA ÇALIŞAN ARAÇLAR ÝMHA EDÝLÝYOR

HPG’nin Temmuz ayı savaş bilançosuna göre askeri amaçlı faaliyetlerde “düşmanla çalışanlara ait” olduðu gerekçesiyle 13 Kamyon, 25 Tır, 58 iş makinesi, 11 dozer, 1 traktör, 1 silindir, 1 transit, 3 Greyder ve 2 pikap imha edildi. Ayrıca aralarında karakol inşası için çalışan müteahhitlerin de olduðu onlarca kişi gerilla tarafından gözaltına alındı.

KARAKOLLAR HPG KUŞATMASINDA

Türk karakollarının durumuna ilişkin bir açıklama da KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan’dan geldi. Kalkan, “Kırsalda ordu sınırlandırılmış, karakollardan çıkamaz hale getirilmiştir. Sadece Şemdinli deðil, Geliyê Zap alanında, Zagros’ta Cilo ve Çarçela’nın birçok yerinde, Gostê’den Govendê’ye kadar gerilla hâkimiyeti mevcut. Türk ordusu oraya giremiyor. Gerilla birçok karakolu kuşatmış halde. Ya çekilecekler, ya teslim olacaklar. Bazı karakollar şu an o durumdalar.”