Hukukçu Altıparmak: AİHM Roboski başvurusunu iptal etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Roboski katliamına ilişkin başvuruyu, skandal bir gerekçe ile iptal ettiği iddia edildi.

Hukukçu Kerem Altıparmak, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda, AİHM, Encu/TR kararında avukatların AYM'ye iki gün geç belge yollaması nedeniyle çoğu çocuk 34 kişinin katledildiği Roboski katliamını tarihe gömdü” dedi.

Türk devleti, 28 Aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyüne düzenlediği hava saldırısında, 28’i aynı aileden 34 kişiyi katletmişti.

Katliam ardından Türkiye’de etkili, bağımsız ve adil bir soruşturma yürütülmedi. Aksine, katliamda hayatını kaybedenler yargı, polis ve yöneticilerin hedefine girmişti. Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin de reddetmesiyle birlikte iç hukuk yollarının tükenmesi ardından Ağustos 2016’da dosya 281 kişinin başvurusu ile AİHM’e taşındı.

Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014’te takipsizlik kararı vermiş, mağdur avukatlarının karara itirazı da reddedilmişti. Anayasa Mahkemesi’ne taşınan başvuru, 24 Şubat 2015 tarihinde reddedilmişti.

Hukukçu Altıparmak, AİHM’in kararına tepki göstererek “Mahkemenin adını artık Avrupa Kabul Edilemezlik Mahkemesi olarak değiştirmek lazım, çünkü en iyi yaptıkları şey o!” dedi.

Altıparmak şunları ekledi: “Roboski davasında AYM ve AİHM'in yaptığı adaletsizlik kadar canımı yakan bir vaka olmamıştı. İçim kaynıyor. Çoluk çocuk 34 kişi katledildi, 7 yıl hiçbir şey yapılmadı. Şimdi bu 7 yıl unutuldu, avukatların 2 gün gecikmesi nedeniyle dava reddedildi. Söyleyecek söz bulamıyorum!